Китай ще тества нова ваксина без инжектиране

От компанията производител очакват тя да е по-ефективна

Китай ще тества нова ваксина без инжектиране

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Китайската CanSino Biologics ще започне клинични изпитвания за ваксина срещу COVID-19, която се прилага чрез вдишване. Тестовете ще започнат до дни, каза съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Суфенг Ю пред CNBC.

Ваксини срещу коронавирус

За китайските ваксини засега е установено, че нивата им на ефективност са по-ниски от тези на Pfizer/BioNTech и Moderna. По-рано този месец директорът на Китайския център за контрол на заболяванията публично призна, че националните ваксини „нямат много високи нива на защита“.

Според Ю инхалаторната ваксина може да бъде по-ефективна от инжектираните, като се има предвид, че коронавирусът навлиза в човешкото тяло чрез вдишване. Той обясни, че теоретично този вид медикамент може да осигури допълнителна защита чрез активиране на антитела или Т-клетки – белите кръвни телца, които са жизненоважни за имунната система – в дихателните пътища.

CanSinoBIO разработва новия продукт съвместно с Пекинския институт по биотехнологии. Векторната ваксина на компанията, която се прилага чрез инжектиране, вече е одобрена и се прилага в Китай и няколко други страни.

Коментари: 0