Консултациите при президента започнаха с политическо напрежение

ГЕРБ направиха забележка на президента, тъй като не ги поздрави за „успеха на изборите“

Консултациите при президента започнаха с политическо напрежение

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

Консултациите при президента Румен Радев за излъчване на правителство започнаха с първата по сила политическа коалиция – тази на ГЕРБ и СДС. Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че те са готови и „за бързо правителство, и да бъдем опозиция, и за служебен кабинет, и за предсрочни избори“.

Опит за правителство

След това Атанасова направи забележка на президента, тъй като според нея е трябвало той да поздрави партията за успеха на парламентарните избори.

Радев припомни, че отговорността за формирането на ново правителство е на сегашното.

Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социална криза, внасянето на плана за възстановяване в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление, а премиерът е в отпуск, правителството е в оставка. Отговорността обаче е на това правителство“, заяви президентът Румен Радев.

Думите му идват ден, след като премиерът Бойко Борисов посочи, че не знае дали вече е премиер след гласуваната в парламента оставка на правителството.

На консултациите с ГЕРБ-СДС присъстват още посоченият за предложение за премиер от ГЕРБ Даниел Митов и настоящият вицепремиер Томислав Дончев.

Президентът призова всички парламентарни групи, всички участници в процеса, да работят изцяло в рамките на своята отговорност - без да бягат от нея, но и без да я превишават. Той добави, че не желае да има служебен кабинет, а напротив - да има редовно правителство в най-кратък срок. 

Всички ние трябва да работим така, че възможно най-бързо и оперативно да имаме действащо, редовно, отговорно, с необходимата подкрепа, правителство. Така че моята загриженост нека не се приема като някаква припряност. Това е моя отговорност по Конституция", каза Радев.

Той изтъкна, че президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция или управление. "Най-малко по силата на това, че нямам такива правомощия по Конституция и не искам по никакъв начин да забърквам президентската институция в този процес. Отговорността за съставяне на правителство, за формиране на неговата подкрепа в парламента, е изцяло в Народното събрание и парламентарните групи. Очаквам да има необходимата кооперативност, диалог и - ето, президентската институция днес осъществява точно тази роля - да осигури една платформа за диалог, така че заедно да търсим най-доброто, ефективно, отговорно и устойчиво решение за България", добави Румен Радев.

Коментари: 0