Русия наложи контрасанкции на САЩ

Русия гони 10 американски дипломати и поставя в черния списък 8 високопоставени служители на САЩ

Русия наложи контрасанкции на САЩ

Снимка: Unsplash

Глория Христова Автор: Глория Христова

Русия поиска от 10 американски дипломати да напуснат страната в отговор на експулсирането на същия брой руски дипломати от Вашингтон заради предполагаема злонамерена дейност. Руската държава поставя в черния списък и 8 бивши и настоящи високопоставени служители на САЩ. Предложено е американският посланик да се върне у дома за консултации. Мерките са одобрени от президента Владимир Путин като отговор на редица американски правителствени санкции, наложени на Москва. 

Забрана за влизане в Русия се налага на директора на федералната служба за изтърпяване на наказанията Майкъл Карвахал, директора на Съвета по вътрешна политика Сюзън Райс, бившия съветник на президента по въпросите на национална сигурност Джон Болтън и на бившия директор на ЦРУ Джеймс Улси. В списъка влиза и настоящият директор на ЦРУ, директорът на националното разузнаване, главният прокурор на САЩ и министърът на вътрешната сигурност.

Въпреки това, Москва остави вратата отворена за диалог и не отхвърля идеята, предложена от президента Джо Байдън, за среща на върха Путин-Байдън.

„Сега е моментът Съединените щати да демонстрират разум и да обърнат гръб на конфронтационния курс“, се казва в изявлението на руското външно министерство.

В противен случай ще бъдат приложени редица болезнени решения за американската страна."

От министерството заявяват, че могат да нанесат икономически удар на САЩ, както и да ограничат дипломатическия корпус до 300 души в Русия, но засега ще се въздържат от подобни действия.

Руското външно министерство заявява, че Джон Съливан, посланикът на САЩ в Русия, също трябва да се върне у дома за консултации.

Вашингтон по-рано заяви, че санкциите са заради предполагаема намеса на Русия в миналогодишните избори в САЩ, кибер - хакерство, тормоз над Украйна и други предполагаеми злокачествени действия. Русия отрича всички обвинения на САЩ.

Коментари: 0