САЩ нанесе тежък удар срещу руската икономика

Вашингтон въведе нови санкции срещу Москва, които вече засягат всички държавни сфери

САЩ нанесе тежък удар срещу руската икономика

Снимка: CNN/колаж

Автор: Economic.bg

Съединените щати наложиха широк спектър от санкции срещу Русия, за да я накажат за предполагаемата намеса в изборите, кибератаките, интервенциите в Украйна и други „злонамерени“ действия. В черен списък са включени руски компании, ще бъдат изгонени руски дипломати и най-тежката санкция - на американските инвеститори е напълно забранено да търгуват с облигации, деноминирани в рубли, както на първичния, така и на вторичния пазар.

И това може да не е всичко, макар че администрацията на Джо Байдън твърди, че не желае отношенията с Русия да ескалират. 

Москва реагира гневно, казвайки, че това опасно повишава напрежението между двете страни. Кремъл привика американския посланик за "труден разговор", пише Reuters.

Изпълнителната заповед на Джо Байдън реално засяга всеки сектор на руската икономика, тъй като ограничава значително способността на страната да емитира държавен дълг, с който да се финансира.

Държавният глава на САЩ забранява на американските финансови институции да участват на вторичния пазар на деноминирани в рубли държавни облигации от 14 юни. От 2019 г. на банките е забранено да участват на първичния пазар.

Сегашната мярка е част от по-широк спектър от санкции, с които Белият дом иска да накара Русия да плати цената за „злонамерените си действия“, като намесата в изборите, киберхакерството, използването на химическо оръжие и докладите, че е предложила на талибанските бойци награди за убиване на американски войници в Афганистан.

Министерството на финансите също така включи в черния списък 32 юридически и физически лица, които според него са направили опити, по руска правителствена разпоредба, да повлияят на президентските избори в САЩ през 2020 г., както и заради "други актове на дезинформация и намеса".

В съгласие с Европейския съюз, Великобритания, Австралия и Канада, Министерството на финансите санкционира и осем лица, свързани с продължаващата руска окупация и репресии в Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г.

От Кремъл, коментирайки след публикуването на изпълнителната заповед, заявиха, че санкциите ще намалят шансовете за среща на върха между Байдън и президента Владимир Путин.

Говорителят на руското външно министерство заяви, че Москва ще отговори на санкциите в близко бъдеще.

Русия отрича намесата в американските избори и организирането на кибератаки, използвайки щатската технологична компания SolarWinds Corp да проникне в правителствените мрежи на САЩ. Кремъл също така отрича използването на нервно-паралитичен агент за отравяне на своя критик Алексей Навални.

Отхвърлят се и твърденията, че Русия е обещала награда на талибаните за всеки убит американски войник в Афганистан.

Белият дом заяви, че ще експулсира 10 руски дипломати от Вашингтон, включително представители на руските разузнавателни служби и за първи път официално посочи Руската служба за външно разузнаване (SVR) като виновник за хакването на SolarWinds Corp.

Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан определи санкциите като "пропорционални мерки за защита на американските интереси в отговор на вредните руски действия". "Неговата цел (на Байдън) е да даде значителен и пропорционален отговор, но не и да ескалира ситуацията", каза Съливан пред CNN.

Председателят на комисията по разузнаване в Сената Марк Уорнър заяви, че санкциите са „добра първа стъпка“ за демонстриране, че подобни действия не са приемливи. "Мащабът и обхватът на тази кибератака надхвърлят всички, които сме виждали преди, и санкциите трябва да покажат, че ще държим Русия и други противници отговорни за извършването на този вид злонамерени действия срещу американски цели", каза той в изявление.

Първоначално руската рубла се понижи над 2% спрямо долара и достигна 5-месечн минимум спрямо еврото, преди да възстанови някои загуби.

Действието по отношение на държавния дълг ще засегне конкретно руската централна банка, държавният инвестиционен фонд и финансовото министерство. През 2019 г. Доналд Тръмп забрани на американските финансовите институции да купуват деноминиран в рубли дълг на първичния пазар. Но сегашните действия не засягат вторичния пазар, което означаваше, че щатските финансови институции вече не могат да купуват такъв дълг. А той се оценява на около 185 млрд. долара, като около една четвърт от него се държи от чуждестранни инвеститори.

Съдейки от историята, ограничаването на американските инвеститори да купувачи на този пазар вероятно ще има смразяващ ефект, който ще повиши цената на заемите за Русия, заедно с ограничаване на капитала и по-слабата валута - всичко това води до по-бавен растеж и по-висока инфлация“, е казал служител в Белия дом пред Reuters.

Коментари: 0