Печалбата на Lenovo скочи с 20% през второто тримесечие

Компанията отчете нетна печалба от $202 млн.

Печалбата на Lenovo скочи с 20% през второто тримесечие

Снимка: pixabay

Китайският производител на компютри Lenovo отчете увеличение на печалбите си през тримесечието юли-септември с 20% на годишна база, побеждавайки очакванията на анализаторите благодарение на ръст в търсенето на персоналните компютри с тази марка, пише CNBC.

Нетната печалба на Lenovo през разглеждания период нарасна до 202 млн. долара,  което се оказа повече от в сравнение със средна оценка от 199.59 милиона долара на осем анализатори, сочат данните на Refinitiv. В същото време приходите на компанията нараснаха с 1% до 13.52 милиарда долара, при средна оценка на 13.73 милиарда долара от 11 анализатори.

„В бъдеще очакваме търсенето на технологични продукти на глобално ниво да остане нестабилно с оглед на сложната макроикономическа обстановка“, се казва в съобщение на компанията„Въпреки това Lenovo е в състояние да се справи с тази ситуация“, пише още в него.

Китайската Lenovo Group, най-големият производител на компютри в света, предупреди още през август, че ще трябва да повиши цените, ако американските санкции се увеличат. Евентуално прехвърляне на производството от Китай, за да се избегнат  американските мита, също може допълнително да увеличи разходите.

Преносимите компютри са сред китайските стоки на стойност 156 милиарда долара, които Вашингтон заплаши да удари с мита, заедно с мобилни телефони и играчки. Очаква се Пекин да поиска от САЩ  отпадането на този план в рамките на частично споразумение, до чието финализиране и двете страни казват, че са близо. 

Коментари: 0