Пеещ фонтан с националното знаме засия в българско село

Той е хит сред туристите и местните жители

Пеещ фонтан с националното знаме засия в българско село

Първият в страната патриотичен фонтан построиха хората в чепеларското село Забърдо. В него е вграден българският трибагреник. Той е изграден само за месец и струва 12 хил. лв. Благодарение на специални лампи, монтирани под водата, фонтанът също сменя цветовете си  в тези на българското знаме. А през цялото време, чрез инсталиран софтуер от него звучат непрекъснато патриотични песни.

Още в нощта на тестването му той се превърна в атракция не само за местните, но и за десетките туристи в селото, които пяха заедно с патриотичния фонтан.

„24 часа в денонощието само патриотични песни пее. Направили сме го бяло, зелено, червено – вечерно време огрява целия площад. Много млади хора има тука лятото и много туристи, просто да видят, че в Родопите ние се борим не да оцеляваме, а се борим да се развиваме”, коментира кметът на селото Валентин Черпоков.

„Целта е най-вече да научим децата на патриотични песни, защото се оказва, че много малко от тях знаят патриотични песни“, обясни той.

„Много е красив, за това дойдохме, да го видим. Много е хубав фонтанът”, коментира Виолета от Бургас.

Според Снежана Николова от София идеята е много добра и на фона на „всичката антибългарска пропаганда в този район, заслужава похвала”. Младите в селото също са доволни. Разказват, че вместо чалга, слушат български песни. През летните месеци районът се посещава от близо 20 хил. души.

Коментари: 0