В САЩ строят първия зелен град (снимки)

Бивш играч по американски футбол прави и невъзможното, за да осъществи мечтата си

В САЩ строят първия зелен град (снимки)

Бившият професионален играч по американски футбол Сид Китсън има дълбоки джобове и развито екологично съзнание. Това му е позволило да започне строежа на първия зелен град в САЩ, който се захранва само от слънчева енергия.

10 години след купуването на терена строежът на бъдещия първи зелен град е в разгара си. В него ще могат да живеят до 50 хил. души.

Още не е довършено нито едно жилище, но се очаква първите жители да могат да се преместят в началото на следващата година. Това потвърди 57-годишния Сид Китсън, който е играл 5 сезона във високоплатената Национална футболна лига на САЩ, преди да стане брокер на недвижими имоти.

„На път сме да създадем нов град. Нашата мисия е да докажем, че разумният растеж и защитата на околната среда могат да вървят заедно”, заявява бившият играч на Green Bay Packers и Dallas Cowboys.

Вместо да построи поредния жилищен квартал или парцел, отдалечен от центъра на града, той е решил да построи екологичен град от А до Я, с всички удобства, необходими за модерния начин на живот.

Проектът му предвижда изграждане на обществено училище, квартал с бутици и ресторанти, улици за пешеходци и езера, в които да се упражняват водни спортове.

Очаква се след време жителите на „Бабкок Ранч” да могат да командват чрез смартфоните си коли без шофьор, с които да се придвижват.

За жителите от всички възрасти са проектирани внушителни апартаменти и къщи, на цени от 200 хил. до 800 хил. долара, казва Китсън.

Краят на първата фаза на строежа, със 1100 жилища, е предвиден за 2017 г.


Очаква се градът да бъде снабден с последните зелени технологии и да получи съответните сертификати според критериите за устойчиво развитие на Коалицията за екологично строителство на щата Флорида.

Множество пречки

Пътят обаче е осеян с множество препятствия. Започва се със световната финансова криза през 2007 г., която избухва малко след покупката на терена. Строежът остава за известно време в мъртва точка.

Освен това местни жители твърдят, че проектът ще навреди на околната среда и ще промени провинциалния им начин на живот. Някои заплашват да заведат съдебни дела, за да се опитат да попречат на семейство Бабкок, които са собственици на терена от 1914 г., да извършат продажбата.

Китсън успява да се справи с противниците на проекта си, като закупува близо 370-те кв. км, собственост на семейната фирма „Бабкок Флорида”, след което препродава 295 кв. км на щата Флорида за създаването на природен резерват.

Той плати около 700 млн. долара на семейство Бабкок, след което получи обратно около 350 млн. с препродажбата на земи на щата, заявява негова говорителка пред AFP.

Има съмнения дали е възможно произведената от слънцето енергия да се продава на достъпни цени.

„Град, захранван изцяло с електричество от слънцето? Това никога досега не е правено”, казва Ерик Сайладжи, генерален директор на електрическата компания Florida power and light.

Когато се среща с предприемача на недвижими имоти за пръв път преди 9 години, Сайладжи го предупреждава за високите цени на слънчевата енергия.

„Сид ме изслуша много внимателно и каза: „ОК. Просто ще ви дадем терена”, спомня си директорът на електрическата компания. „И това, честно казано, ме изненада”, добавя той.

В крайна сметка предприемачът дава 179 хектара на електрическата компания за изграждането на „ферма” за слънчева енергия.

Макар че документите за представяне на проекта говорят за „първи град в света, захранван изцяло от слънчева енергия”, произведената от слънчевата инсталация енергия няма да захранва новото екоселище пряко, а ще се включи в мрежата на електрическата компания на Флорида.

Но така или иначе 75-мегаватовата „слънчева ферма” ще произвежда достатъчно електроенергия за захранването на 21 хил. жилища, или приблизително същия брой като предвидените за построяване в „Бабкок ранч”, уточни говорител на фирмата. Благодарение на този проект фирмата ще утрои капацитета си за производство на слънчева енергия.

„Той ни подтиква да бъдем по-добри, да бъдем изобретателни, за да правим нещата по различен начин”, признава Сайладжи. „Това е човек, който не приема „не” за отговор”, отбеляза той.


Коментари: 0