Пентагонът прекрати мегадоговора си с Microsoft и Безос е много доволен

Състоянието на Безос достигна рекордните 211 млрд. долара

Пентагонът прекрати мегадоговора си с Microsoft и Безос е много доволен

Снимка: БТА

2858 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Американското министерство на отбраната прекратява договора си за предоставяне на облачни услуги на стойност 10 млрд. долара с Microsoft. То също така обяви и нов договор, който се очаква да включва както Microsoft, така и неговия конкурент Amazon, а може би и други облачни играчи, предава Reuters.

Договорът JEDI е желан не толкова заради стойността си, колкото заради престижа - и двете компании от години се опитват да убедят бизнеса и правителствата, че е безопасно да прехвърлят изчислителната работа в техните центрове за данни. Постигането на всички изисквания за сигурност на американската армия би било видим печат за одобрение, който вероятно ще е добра реклама и към други корпоративни и държавни клиенти, твърдят анализатори.

Базираната в Сиатъл Amazon, най-големият доставчик на изчислителни облаци, се очакваше да спечели поръчката. Но когато Пентагонът присъди сделката с единствен източник на Microsoft през 2019 г., съобщението даде „огромна надеждност“ на Microsoft, която работи усилено, за да настигне Amazon след късен старт с облачни технологии“, каза Марк Мердлър, старши анализатор в Bernstein.

Договорът бе задържан, след като Amazon заведе дело, оспорващо решението на тогавашния президент Доналд Тръмп, твърдейки, че той е упражнявал неправомерен натиск върху военните служители да отклони договора от Amazon. Тръмп подигра публично тогавашния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос и многократно критикува компанията. През 2019 г. Amazon заяви, че решението на Пентагона е пълно с „груби грешки“.

Акциите на Microsoft и Amazon се затвориха на рекордно високо ниво във вторник, като онлайн търговецът поскъпна с 4.7%, а акциите на софтуерната фирма - с 0.0036%. С това основателят на Amazon Джеф Безос оставя останалия свят зад себе си, когато става въпрос за

натрупване на богатство

Най-богатият човек в света достигна рекордните 211 млрд. долара нетна стойност след поскъпването на акциите на Amazon. Ръстът добави към състоянието на Безос 8.4 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Последният път, когато някой в класацията на Bloomberg се приближи до тази сума, беше през януари, когато изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск за кратко достигна 210 млрд. долара. Двамата мъже прекараха първата част от годината, разменяйки първото си място като най-богатия човек в света, но Безос затвърди позицията си под номер 1 от средата на март, тъй като акциите на Amazon се покачиха с почти 20% за това време.

Други топ компании в облака, които могат да се включват в договора са Oracle, Google и IBM. Последните две заявиха във вторник, че се интересуват от работа с правителството.

Джон Шърман, изпълняващ длъжността главен информационен директор на Министерството на отбраната, заяви, че очаква както Microsoft, така и Amazon да получат облачни договори. Според него нуждата за предоставяне на услугата вече е спешна.

Облачният блок на Amazon Amazon Web Services (AWS) коментира, че първоначалният договор „не се основаваше на достойнствата на предложенията, а вместо това бе резултат от външно влияние, което няма място в държавните поръчки“. AWS добави, че с нетърпение очаква да продължи да подкрепя усилията за модернизация на Министерството на отбраната и да изгражда решения, които да помогнат за изпълнението на техните критични мисии.

Подкрепи Economic.bg