Петкова: Търсенето на ток от чужбина е причината за високите цени у нас

Правилният път е към пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас, смята тя

Петкова: Търсенето на ток от чужбина е причината за високите цени у нас

Причината за високите цени на тока на енергийната борса в България вчера е увеличеното търсене на електроенергия от нашата борса от други държави. Това коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод постигнатите вчера отново рекордно високи цени от 63 евро/мВтч на българската борса.

„Вчерашното повишаване на цените на тока се дължи на увеличеното търсене на българската борса от страна на търговци на електрическа енергия от Румъния и Унгария“, заяви тя.

Петкова обясни, че след като са видели цените от Министерството на енергетиката са поискали от Българска независима енергийна борса (БНЕБ) анализ на ситуацията.

„Оказа се, че в този ден съседните на нас борси в Румъния и в Унгария са приключили своите търгове с няколкочасово закъснение. Това на практика е създало условия голяма част от всички тези търговци или съответно участници на пазара на електрическа енергия в Русия и в Унгария да се прехвърлят на нашата борша, да увеличат търсенето на нашата борса и съответно да се покачи цената. Тъй като техният стремеж е бил на всяка цена да купят количествата енергия, които са им били необходими“, обясни тя пред радио „Фокус“.

Друга причина за високите цени е, че на 9 януари производството на ел. енергия от възобновяеми енергийни източници е белязало сериозно намаление.

Петкова защити българския бизнес, коментирайки че конкурентоспособността му една основна задача и приоритет. Тя уточни, че през годините Министерство на енергетиката осъществява много добър диалог с бизнеса. Правилният път е към пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас, добави министърът.

Коментари: 0