Петролът вече доближава $60 за барел

Цената на „черното злато“ расте устойчиво за четвърта поредна сесия

Петролът вече доближава $60 за барел

Снимка: Pixabay

344 ~ 1 мин. четене

Цените на петрола растат за четвърти пореден ден в четвъртък, след като членовете на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници – ОПЕК+, се придържат към политиката си за свиване на добива. Освен това в САЩ запасите на суров петрол спаднаха до най-ниските си нива от март миналата година, което облекчава опасенията за свръхпредлагане, обяснява Reuters.

Така към 9:30 ч. българско време европейският петрол от сорт Брент поскъпна с 0.48% до 58.97 долара за барел, което е и най-високото му ниво от 21 февруари 2020 г. Цената на американския лек суров петрол (WTI) е нагоре с 0.92% до 56.20 долара за барел, което е скок до върха от края на януари миналата година.

Цените на суровината се покачват, след като OPEC + убеди енергийния пазар, че са решени да ускорят незабавното балансиране на пазара“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

ОПЕК+ разшири настоящата си политика за добив на петрол на среща в сряда в знак, че производителите са доволни от обема на производството въпреки несигурната перспектива пред възстановяването на търсенето.

Документ, видян от Reuters във вторник, показва, че ОПЕК очаква намаляването на производството да задържи дефицита на пазара през 2021 г., въпреки че групата намали прогнозата си за търсене.

Подкрепяйки цените, запасите от суров петрол в САЩ са паднали с 994 000 барела миналата седмица до 475.7 млн. барела, най-ниското ниво от март, съобщи Американската администрация за енергийна информация в сряда. Анализатори в анкета на Reuters прогнозираха скок от 446 000 барела.

Напредването с ваксинацията срещу COVID-19 също е важен двигател на цените на петрола, допълни Моя. Пазарът е подсилен и от новината, че демократите в Конгреса на САЩ са направили първите стъпки по приемането на предложения от президента Джо Байдън план за фискални стимули за 1.9 трлн. долара.

Подкрепи Economic.bg