Гърция е на крачка от пълен локдаун

Здравните власти призовават той да продължи поне три седмици

Гърция е на крачка от пълен локдаун

Снимка: Pixabay

3953 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Обстановката в Гърция се усложни, след като страната реши да отвори магазините и големите търговски центрове в средата на януари. Това доведе до повишаване на случаите на заразени с COVID-19, вследствие на което правителството обмисля нова национална блокада.

Премиерът Кириакос Мицотакис се очаква утре да обяви налагането на по-строги мерки в „червените“ области на страната (с най-голям брой заразени) или директно да обяви пълен локдаун, предава БНР.

Здравните власти обявиха, че епидемиологичната обстановка в Гърция се усложнява и призоваха за спешни мерки преди здравната система отново да се огъне. Последните им данни показват рязко покачване на заразените в няколко области. В Атика, където се намира столицата Атина, броят на новорегистрираните с COVID-19 се е увеличил с 81%, а по предварителни данни в Солун се очаква покачване в рамките на 25%. В Халкидики е установен висок процент на заразени с британския щам на вируса и властите съветват пътуванията до там да се ограничат.

Здравният щаб в страната предлага премиерът да наложи поне три седмици пълна блокада на районите с най-много заразени, както и да преустанови присъственото обучение на ученици и студенти. Според тях отварянето на магазините е било „голяма грешка“ и предлагат те отново да бъдат затворени, както и да се върне вечерния час от 18:00 ч.

Припомняме, че на 18 януари в Гърция всички търговски обекти, включително и тези от тип МОЛ, отново отвориха врати за клиенти, след като бяха затворени повече от два месеца.

Подкрепи Economic.bg