Петя Аврамова: Уикенд винетката ще важи от петък по обяд

Отсечката Кресна-Сандански ще бъде пусната 5 месеца предсрочно по Коледа

Петя Аврамова: Уикенд винетката ще важи от петък по обяд

Снимка: МРРБ

Новата уикенд винетка, която ще влезе в сила от 2019 г., ще важи от 12.00 ч. в петък до 23,59 ч. в неделя. Така шофьорите, които пътуват само през уикенда, ще могат да се възползват от новата възможност, обясни новият министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред бТВ тази сутрин. Както вече сме съобщавали, цената на винетката ще е 10 лева.

С 5 месеца предсрочно, по Коледа, ще бъде пусната отсечката от магистрала "Струма" от Кресна до Сандански, каза още министър Аврамова.

До 2024 г., както е планирано, ще е готова и магистрала "Хемус", увери министърът.

Тя каза още, че се предвижда да бъде удължен срока за гаранция при строителството на магистрали от 5 на 7 години. Това е едно от предложенията за промяна в нормативната уредба, която цели да има ефективен контрол по време на целия инвестиционен процес - и при оценката на проекта, и при строителните дейности.

Аврамова потвърди и идеята да се отнема лиценза на компании за строителен надзор при констатирани 2 нарушения. Глобите пък се предвижда да станат от 30 хил. до 150 хил. лева.

С компания "Джи Пи Груп", която прави ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев", са сключени 10 договора за пътно строителство. По два от тях тече проверка на място от управляващия орган на оперативната програма, каза още министър Аврамова по повод проверките на прокуратурата в компанията за злоупотреба с европейски средства. В момента тече процедура, която не е завършена, за строителството на тунел "Железница" по магистрала "Струма". По-рано компанията обяви ,че ще се откаже от тази поръчка. Има обжалване на решението за избора, което е минало през Комисията за защита на конкуренцията и жалбата е отхвърлена. Сега се изчаква да се види дали решението на КЗК ще бъде обжалвано във Върховния административен съд. Ако и там жалбата бъде отхвърлена, предстои да се предложи на "Джи Пи Груп" да подпише договора, а компанията - ако е решила да се откаже, трябва да депозира отказа си. Тогава по процедура трябва да бъде предложено на втората класирана компания, обясни министърът.

Въпреки възможното забавяне, министърът увери, че не очаква забавяне на самото строителство на тунел "Железница" и на цялата магистрала "Струма", която трябва да е готова до 2023 г.

В момента се строи лот 3.1, който е готов на 30%, каза още тя.

По сключените 10 договора по ОП "Региони в растеж" с фирмата бенефициенти са общини. По два от тях тече проверка на управляващия орган. В София няма проверка на място, защото Столична община не е депозирала искане за възстановяване на средства, поясни тя.

За пътния участък край Своге, където стана тежка автобусна катастрофа, тя поясни, че тече одит на целия път, все още не е готов докладът, когато стане, ще бъде оповестен. По думите ѝ гаранцията на този път изтича в края на тази година.

Министърът изрази увереност, че виновните за тежкия инцидент ще бъдат намерени.
Коментари: 0