НАП не смята да удължи срока за смяна на касовите апарати

Бизнесът обаче настоява за отсрочка до 2020 г.

НАП не смята да удължи срока за смяна на касовите апарати

Бизнесът настоява срокът за смяна на касови апарати да бъде  удължен поне до началото на 2020 година. Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март 2019 г., а целта на промените е оборотът на фирмите да излезе на светло.

Общите разходите за бизнеса ще са значителни, от Националната агенция по приходите (НАП) обаче твърдят, че време за отлагане няма.

Не обсъждаме отсрочка за подмяна на касовите апарати, каза пред бТВ Росен Бъчваров, говорител на НАП.  Той уточни, че годишно държавата губи приход от 330 млн. лв. заради липсата на регулация на софтуера на касовите апарати.

По думите му до март месец догодина има време да се смени софтуера или целия апарат на 190 хил. устройства, колкото са регистрирани по ДДС.

Според Ясен Танев, председател на управителния съвет на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, срокът трябва да бъде удължен, за да се прецизират изискванията към бизнеса. По думите му съгласно изискванията в момента достъпът до данни на НАП е твърде широк.

Танев допълни, че подмяната на софтуера на едно устройство става за дни, а не за 15 минути.

Коментари: 0