Philip Morris спира да продава Marlboro във Великобритания до 10 години

В световен мащаб компанията получава почти една четвърт от приходите си от алтернативни продукти

Philip Morris спира да продава Marlboro във Великобритания до 10 години

Снимка: Wikipedia

3020 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Емблематичната марка цигари Marlboro ще изчезне от рафтовете на магазините в Обединеното кралство до 10 години. Това заявява главният изпълнителен директор на тютюневата група Philip Morris International, предава Financial Times. Яцек Олчак, който се ангажира със стратегията за диверсификация на компанията, заяви, че „проблемът с тютюнопушенето“ може да бъде решен във Великобритания в рамките на „максимум 10 години“, въпреки че той подчерта, че това може се случи само като част от по-широко усилие, подкрепено от регламент.

Пред британската медиа Mail on Sunday той посочи, че това „абсолютно“ означава спиране на продажбата на традиционни цигари във Великобритания. Марката Marlboro, някога пусната на пазара като дамска цигара, но известна от рекламните кампании на „Marlboro man“, представящи груби външни видове, „ще изчезне“.

Philip Morris продава Marlboro в голяма част от света. Приходите в Обединеното кралство са около 800 млн. паунда годишно, според заявленията на Companies House. Компанията, която продава Marlboro в САЩ от 2007 г. - Altria - продължава да е явен лидер на пазара.

По времето на Олчак, който стана главен изпълнителен директор по-рано тази година след почти 30 години работа в компанията, Philip Morris инвестира сериозно в никотинови алтернативи, включително във флагманския си продукт IQOS. Устройството, подобно на цигара, което загрява тютюна, вместо да го изгаря, има повече от 20 милиона потребители по целия свят.

В световен мащаб компанията получава почти една четвърт от приходите си от алтернативни продукти, много по-голям дял от конкуренти като Altria и Imperial Tobacco.

През март Philip Morris се ангажира да спечели половината от приходите си от продукти за непушачи, а по-рано този месец компанията заяви, че ще придобие Vectura, базиран в Обединеното кралство производител на инхалатори за доставка на лекарства, за повече от 1 млрд. британски лири.

Ангажиментът за постепенно премахване на традиционните цигари в Обединеното кралство също се дължи отчасти на поведението на потребителите и инвеститорите и правителствената политика. Нивата на пушене в страната вече са сравнително ниски, докато цигарите са силно обложени с данъци и от 2016 г. се продават в обикновени опаковки.

През 2019 г. правителството се ангажира да намали разпространението на тютюнопушенето до 5% до 2030 г., което е около една трета от сегашните нива.

Подкрепи Economic.bg