Пламен Димитров: Средната заплата може да доближи €1000 през 2022 г.

Ако ръстът на доходите е между 12-15%, смята президентът на КНСБ

Пламен Димитров: Средната заплата може да доближи €1000 през 2022 г.

Снимка: Economic.bg/Архив

Средната заплата в България може да достигне близо 1000 евро през 2022 г., ако през идните години дотогава се запазят темповете на растеж на месечните доходи. Това стана ясно от думите на президента на КНСБ Пламен Димитров. 

„Нашата прогноза е, че ако доходите растат между 12-15% до 2022 г., от 1200 лв., колкото е сега средната заплата в страната, тя ще достигне до 1900-1950 лв.“, коментира той в ефира на БНТ в събота. 

През миналата година между 5-10% са се увеличили доходите, а в някои сектори ръстът е между 15-20%. Средно за страната той е малко над 9%. 

За последните 7-8 г средната работна заплата като числа е стигнала почти двойно увеличение –  „около 90% е то в номинален план“, изтъкна Димитров. Базата обаче е много ниска и затова реалното повишение е на практика между 40 и 100 лв. „Затова нашите искания са за двуцифрени увеличени на работните заплати“, каза още той.

Според него проблемът на България продължава да е неравенството. „Така че хубаво е, че тя расте, но ниските доходи не растат със същите темпове. В момента две-трети от работещите получават заплата до средната и под нея, а работещите бедни устойчиво са между 600 и 800 хиляди. 440 000 души са на минимално възнаграждение“, коментира президентът на КНСБ.

Той напомни, че 5 млн. българи живеят с общ доход на лице от домакинството под прага на бедност. „Промените са към добро, но много бавно“, заключи Димитров.

Във връзка с идеята за единна европейска минимална заплата президентът на КНСБ смята, че такава не може да има, обръщайки внимание, че става дума само за общи критерии за определяне на такива. Димитров коментира още, че един от проблемите в България е силното разделение между най-ниските и най-високи доходи. У нас то е осем пъти, а в Германия същото съотношение е два пъти по-малко.

Коментари: 0