САЩ са готови да отхлабят ограниченията за търговия на Huawei

Целта е да се помогне на съществуващите клиенти в страната

САЩ са готови да отхлабят ограниченията за търговия на Huawei

Снимка: БТА

2390 ~ 1 мин. четене
Министерството на търговията на САЩ заяви в петък, че може скоро да намали ограниченията срещу Huawei, след като тази седмица китайската компания попадна в черните списъци на страната и е заплашена от невъзможността да обслужва съществуващите си клиенти. 

С изпълнителна заповед на президента Доналд Тръмп търговското ведомство на практика забрани на американските компании да продават части на Huawei. Много от компонентите в оборудването на китайския производител обаче идват именно от щатски фирми. 

Анализатори обаче коментираха, че освен за Huawei, стъпката ще доведе до негативни последици и САЩ, а потенциалните загуби за Силициевата долина се равняват на около 11 млрд. долара. Блокирането на китайския гигант би довело и до забавяне на 5G мрежите по целия свят

Сега Министерството на търговията в САЩ обмисля издаването на временно общо разрешително за „предотвратяване на прекъсването на съществуващите мрежови операции и оборудване“, каза говорителка на ведомството, цитирана от Reuters. 

Временната лицензия ще продължи 90 дни. Идеята е на фирмите и хората, опериращи с оборудване на Huawei, да се даде време да се погрижат за неговата поддръжка. 

Потенциални бенефициенти са например доставчиците на интернет и мобилни услуги в слабо населени места като Уайоминг и източен Орегон, които през последните години са закупили мрежово оборудване от Huawei.

В действителност, Министерството на търговията ще позволи на Huawei да закупи стоки от САЩ, така че да може да помогне на съществуващите клиенти да поддържат надеждността на мрежите и оборудването си. Китайската фирма обаче няма да може да купува американски части и компоненти за производство на нови продукти.

Коментари: 0