Борис Джонсън е фаворит за следващ премиер на Великобритания

Краят на Тереза Мей изглежда все по-близо

Борис Джонсън е фаворит за следващ премиер на Великобритания

Снимка: БТА

1880 ~ 1 мин. четене
Борис Джонсън, бивш министър на външните работи на Великобритания, е фаворит за следващ министър-председател на страната, пише британският вестник The Times. 

Миналата година Джонсън подаде оставка като външен министър заради неразбирателство с премиера Тереза Мей за Brexit. Сега, когато все по-често се коментира нейната оставка, той се нарежда не само сред основните претенденти за поста ѝ, но като водещ фаворит за него. 

Изданието публикува резултати от проучване сред членовете на управляващата британска Консервативна партия, проведено от социологическата служба YouGov, предава агенция Фокус. Според данните от изследването бившият външен министър е подкрепен от 39% от участниците в допитването.

На второ място по популярност е Доминик Рааб, бивш министър за Brexit. След това се нарежда министърът на околната среда, храните и земеделието Майкъл Гоув и вътрешният министър Саджид Джавид. 

Джонсън, който по-рано бе и кмет на Лондон, заяви в четвъртък намерението си да участва в надпреварата за поста на лидер на Британската консервативна партия, а оттам и за премиер на страната, когато Тереза Мей напусне тези длъжности. 

Мей отдавна каза, че ще подаде оставка, след като парламентът приеме договореното от нея споразумение с ЕС за Brexit. Не е ясно обаче какъв е планът при отхвърляне. Тази седмица с провал завършиха и преговорите с опозицията. 

Датите за напускане на премиера и за избор на нов лидер се очаква да бъдат определени в началото на юни след парламентарния вот по проекта за споразумение за Brexit.

Коментари: 0