Забраната на Huawei в САЩ може да забави 5G по целия свят

Както и да се окаже автогол за самите Съединени щати

Снимка: БТА
Съединените щати направиха възможностите за бизнес на Huawei с американски фирми много по-трудни отпреди. Стъпка на властта заплашва да наруши веригата за доставки на китайския гигант, а може и да доведе до забавяне на внедряването на 5G услуги по целия свят, пише CNN. 

Администрацията на Доналд Тръмп сложи Huawei в списък на чуждестранни фирми, на които е забранено да получават компоненти от американски износители без разрешително. Президентът на САЩ подписа и изпълнителна заповед, която поставя основите за забрана на компанията да продава в страната. 

Huawei е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и си набавя ключови части от десетки компании в САЩ, в това число Qualcomm, Micron и Intel. Американските фирми съставляват над една-трета от основните доставчици на Huawei към края на миналата година, според Том Холанд от изследователската компания Gavekal.  

„Това може да намали веригата на доставки на Huawei в САЩ и потенциално да забави 5G в Китай“, смятат Едисон Лий и Томъти Чау, анализатори от брокерската комапния Jefferies. Те определиха този сценарий като „кошмар“ за азиатската страна и възприемането на новата технология там.  

Отвъд Китай, Huawei има и подписани десетки търговски договори по целия свят, включително 25 в Европа и 10 в Близкия изток. Сега може да е трудно те да бъдат изпълнени, ако за технологичната компания се окаже невъзможно да закупи части от американски доставчици. 

Подобна забрана за износ от страна на Белия дом се стовари за кратко миналата година върху друг китайски играч, ZTE. Тогавашното ограничение бе провокирано от разкритието, че производителят е нарушил американските санкции срещу Иран. Забраната постави ZTE на колене, като блокира изцяло бизнеса, но и бе вдигната, след като компанията се съгласи да плати глоба от 1 млрд. долара, да смени членове на висшето си ръководство и да позволи на американски екипи да наблюдават работата ѝ. 

Според анализаторите Huawei е в по-добра позиция. „Изпълнителната заповед ще повлияе на бизнеса на Huawei, но в по-малка степен спрямо ZTE, тъй като Huawei може да замени някои компоненти, произхождащи от САЩ, с вътрешни алтернативи“, обясняват анализатори от изследователската компания Fitch Solutions.

Huawei превантивно направи стъпки, за да избегна криза при доставките. През март компанията  е диверсифицирала източници на компоненти и е складирала ключови части, така че да гарантира непрекъснатост на дейността си. 

Китайската компания е и основен производител на смартфони, конкурирайи се директно със Samsung и Apple. Huawei е смятана и за лидер при тепърва навлизащите 5G технологии, следващото поколение ултра-бързи безжични мрежи. 

Huawei попадна под ударите на мащабна международна кампания, водена от САЩ и призоваваща съюзниците на американската държава да забранят оборудването на марката при изграждането на своите 5G мрежи. Вашингтон смята, че Пекин може да използва задни вратички в устройствата на китайския гигант, за да шпионира други нации. 

Компанията отрича някои от нейните продукти да представлява риск за националната сигурност. От Huawei твърдят, че никога дори не са получавали молба от Пекин да шпионира други нации. А ако такова искане бъде отправено, производителят щял да откаже. 

Huawei е националният шампион на Китай, една от малко наистина глобални технологични фирми. От 2012 г. насам обаче компанията бе изключена от американския пазар, след като доклад на Конгреса на САЩ заяви, че оборудването на Huawei може да представлява заплаха за националната сигурност. През това време китайската компания продаваше телекомуникационно оборудване на малки и провинциални оператори. 

Няма данни какви са финансовите ѝ резултати в Щатите. Северна и Южна Америка, в това число САЩ, Канада и Латинска Америка, съставляват по-малко от 7% от приходите на компанията през миналата година. 

Huawei, а и някои анализатори, казват, че САЩ действително се нуждаят от китайския производител, за да получат 5G мрежи и те да работят.

„Huawei е един от водещите играчи в 5G, а американският пазар се нуждае от Huawei“, каза Чарли Дай, анализатор в изследователската фирма Forrester. „Забраната ще забави приемането на 5G и в крайна сметка ще бъде вредна за (телекомуникационните) доставчици и потребители по целия свят“, убеден е той.

„Huawei е безспорен лидер в 5G технологиите. Компанията е готова и би искала да работи с правителството на САЩ за намирането на ефективни мерки за гарантиране на сигурността на продуктите. Смятаме, че ограничаването на дейността на Huawei в САЩ няма да направи страната по-сигурна или по-силна. Вместо това тези действия ще доведат до ограничаването на избора на САЩ до по-слабо развити и същевременно по-скъпи алтернативи. Това би довело до забавяне на изграждането на 5G инфраструктурата на САЩ и в крайна сметка ще навреди на интересите на американските компании и крайни потребители. Освен това, подобни необосновани ограничения нарушават правата на Huawei и повдигат други сериозни правни въпроси“, се казва в изявление на Huawei, разпространено до българските медии. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | забрана | Доналд Тръмп | забавяне | Huawei | 5G мрежи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини