Плочките на "Оксфорд Стрийт" в Лондон ще правят ток

Настилката е на британската компания Pavegen

Плочките на

Емблематичната лондонска търговска улица "Оксфорд Стрийт" ще бъде с "умна" настилка. Смарт плочките ще генерират електричество, когато се стъпва по тях, съобщава британското издание на IBTimes, цитирано от Kaldata.bg. 

Плочките ще бъдат доставени от местната компания Pavegen, която специализира в създаването и доставката на нестандартни паважни решения и продукти от областта на възстановяемата енергия. Техните плочки V3 генерират по пет вата всеки път, когато попадне крак върху тях, като това може да се използва за захранването с енергия на различни обекти - от улични лампи до рекламни пана. За разлика от предишния модел на плочките, генерираната енергия е двеста пъти повече и енергията бива генерирана независимо от това къде по тях стъпва човек. Предишният модел е генерирал електричество единствено, ако се стъпи в центъра им. 

Плочките използват упражнения върху тях натиск, което задвижва малки генератори, разположени във всеки от краищата на триъгълните плочки посредством силата на електромагнитната индукция. Изданието коментира с намигване, че вземайки предвид маршовете на агитките на лондонските клубове, осъществявани по нея, ще може да се генерира доста енергия.

Сред множеството приложения на технологията, Pavegen посочват различни ползи, включително и маркетинговите такива, да проследят и предскажат човешкото поведение по походката на човек или директно да си комуникират със смартфоните им. Последните звучат, колкото иновативно, толкова и зловещо.
 

Коментари: 0