Победата на Джонсън – възможна конституционна криза в Лондон

Избирането му за премиер освен това изстрелва Лондон към челен сблъсък с Брюксел

Победата на Джонсън – възможна конституционна криза в Лондон

Снимка: БТА

Днес Борис Джонсън спечели изборите сред членовете на управляващата Консервативна партия кой да наследи Тереза Мей на премиерския пост. Така британският бивш министър на външните работи, който е от най-видните поддръжници на Brexit, ще може да изпълни обещанието си да извади Великобритания от състава на Европейския съюз със или без споразумение за бъдещите им политически и икономически отношения.

Това, разбира се, няма да се случи лесно. Избирането на Джонсън за премиер на практика изстрелва Лондон към челен сблъсък с Брюксел по темата за Brexit, като в същото време е възможно Великобритания да изпадне в конституционна криза. Причината е, че ЕС от една страна не е съгласен да предоговаря повече споразумението за Brexit, а британските депутати от друга страна са решени да свалят всяко едно правителство, което опита да извади Великобритания от ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”).

Джонсън заяви, че неговите основни цели са „да осъществи Brexit, да обедини страната и да победи лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин”. „Изглеждате ли обезсърчени? Чувствате ли се така? Не смятам, че ми изглеждате дори леко обезсърчени. Ще реализираме Brexit”, заяви новият британски премиер пред членовете на Консервативната партия.

Джонсън има само 100 дни да опита да договори ново споразумение за Brexit с ЕС преди Великобритания да трябва да напусне Блока в края на октомври. При преговорите той ще трябва да се изправи не просто срещу нежеланието на Брюксел да преговаря повече с Лондон, но и срещу група министри, които подават оставки, защото не искат да работят с него.

Проблемът се утежнява от факта, че Консервативната партия няма самостоятелно мнозинство в парламента, а нейният коалиционен партньор - малката северноирландска Демократична юнионистка партия - иска да предоговори условията на коалицията, за да не се оттегли от нея. Дори и с подкрепата на коалиционния партньор мнозинството на Джонсън е изключително крехко след редица оставки и загуби на консерваторите. Някои членове на управляващата партия смятат, че нови парламентарни избори са нещо неизбежно и че екипът на Джонсън преценява възможностите си за предсрочен вот тази есен.

Мей ще напусне „Даунинг стрийт” утре, след като се срещне с кралица Елизабет ІІ в Бъкингамския дворец. Пак кралицата след това официално ще назначи Джонсън за министър-председател.
Коментари: 0