Почти никой не иска да се мести от частен фонд в НОИ

Правото на избор се използва основно от полицаи и военни, които са пред пенсия

Почти никой не иска да се мести от частен фонд в НОИ
3926 ~ 1 мин. четене
Броят на осигурените, които са се възползвали от възможността да прехвърлят 5-процентната си вноска от универсален пенсионен фонд в НОИ е незначителен. От данните на Министерството на финансите, които са предоставили като отговор на депутатско питане се вижда, че за първите девет месеца са се прехвърлили малко над 3500 човека. Това са предимно военни и полицаи, които предпочитат да прехвърлят партидата си и да взимат пълната си пенсия още от първия ден на пенсионирането си.

Възможността за избор между двата стълба на пенсионната система стана факт през август 2015 г. след бурни дебати и частична правителствена криза. Промяната бе направена по изричното настояване на финансовия министър Владислав Горанов, който до последно защитаваше необходимостта от предоставяне на избор на хората.

При прехвърляне на партидата от частен фонд към държавното обществено осигуряване хората ще получават пълния размер на пенсията си от НОИ. Ако решат да запазят осигуряването си в УПФ, тогава при пенсиониране общественото осигуряване ще плаща с около 27-28% по-ниска пенсия, а останалата част ще трябва да бъде покрита от частната компания. При добра доходност добавката може и да е по-голяма, но има вероятност и да не бъде покрита.

Ако се добавят хората, които са се прехвърлили през последните 4 месеца на миналата година, тогава се вижда, че общият брой от предоставянето на възможността до сега е по-малко от 6500 души. Данните за Сребърния фонд, в който се превеждат вноските на прехвърлилите се хора показват, че са преведени около 25 млн. за целия период.
Подкрепи Economic.bg