Копенхаген e Европейски град на 2017 г.

Датската столица е дългогодишен лидер в зелените политики и устойчивото развитие

Копенхаген e Европейски град на 2017 г.
4742 ~ 1 мин. четене

Копенхаген е европейски град на годината за 2017 г. Датската столица изпревари Монпелие (Франция) и Айндховен (Холандия) и триумфира в традиционния конкурс на Академията по урбанизъм – британска неправителствена организация, специализирана в градското планиране и развитие, съобщи в. Copenhagen post.

Наградата отличава новата визия на най-големия град в Дания и поощрява зеления начин на живот и добрите условия за пешеходци и велосипедисти. Датската столица печели наградата за втори път след 2006 г.

„Копенхаген е столицата, която задава стандарта за интелигентно, всеобхватно и устойчиво градско развитие и управление през последните 40 години“, заяви председателят на академията Стив Бий.

„Градът продължава да расте в рамките на установените граници, създавайки нови гъстонаселени райони с високи нива на удобства, заедно с характерни квартали около достъпен и приобщаващ център, който се възползва максимално от разположението си в близост до пристанището. Той е заслужен победител“, обясни Бий.

Журито от Академията по урбанизъм пътува до датската столица през август и посети знаковите райони Слусехолмен, Израел Пладс, Цикелсланген и Кьодбиен, квартала за опаковане на месо, както и други градски райони.

Зам.-кметът по техническите и екологични въпроси Мортен Кабел похвали града за усилията му в намаляването на емисиите от въглероден диоксид и това, че е дадена възможност на гражданите да вземат по-активно участие в неговото развитие.

Подкрепи Economic.bg