Подемът в производството не успя да съживи бизнес активността в еврозоната

Тя се свива за четвърти пореден месец

Подемът в производството не успя да съживи бизнес активността в еврозоната

Снимка: БТА

Бизнес активността в Европа продължава да се свива за четвърти месец подред въпреки лекия полъх на подобрение през февруари. Това сочат предварителните данни за Еврозоната, която се бори с пандемията от коронавирус на фона на все още ниската степен на ваксинация. 

Независимо от това, комбинираният PMI индекс на IHS Markit за еврозоната, който разглежда активността както в производството, така и в услугите, леко се повишава. През февруари той успя да достигне до 48.1 пункта, след като през януари регистрира 47.8.

Пребиваването му под или над границата от 50 пункта е знак съответно за свиване или повишаване на активността.

Секторът на услугите, който е най-засегнат от COVID ограниченията, отбелязва тримесечно дъно, докато производството расте.

„Текущите мерки за блокиране на Covid-19 нанесоха допълнителен удар върху сектора на услугите в еврозоната през февруари, като увеличиха вероятността от нов спад на БВП през първото тримесечие“, заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit, цитиран от CNBC.

Европейската централна банка изчисли, че БВП на еврозоната през 2021 г. ще се повиши с 3.9%. Прогнозата обаче силно зависи от развитието на пандемията. Един от основните страхове по тази линия е свързан с появяващите се нови щамове на вируса, за които не се знае дали ще се повлияят от съществуващите ваксини. Негативен развой би могъл да провали икономическия растеж.

Коментари: 0