Покачване на лихвите през септември е малко вероятно

Златото отново достигна нивата от 1350 долара

Покачване на лихвите през септември е малко вероятно

БВП на еврозоната излезе според очакванията с ръст от 1.6% на годишна база Евро/долар скочи с цент и е на нивата около 1.1250. Зелените пари обаче падаха от всички валути след слабите данни от САЩ- Долар/йена беше под силен натиск и падна под 102 по време на американската сесия, а днес при азиатската и под 101.50. Разпродажбите на щатската валута бяха силни. Най-много се възползваха от това високодоходните валути, тъй като инвеститорите търсеха доходност.

Рязък спад на доходността по американските облигации след слабите икономически данни

Доходността по американските облигации рязко падна след излизането на слабите данни за сектора на услугите в САЩ през август, които показаха най-слаб ръст след август 2010 година. Това предполага, че Федералния резерв като че ли ще е принуден да не прави промени на лихвите в близко бъдеще. Пазарите в момента калкулират вероятност от 24% за покачване на лихвите през септември и 51.8% за повишение през декември.

Агресивно покачване на златото

Златото скочи до триседмичен връх и затвори над нивата от 1350 долара за тройунция. Жълтият метал се възползва от слабия резултат на ISM индекса за услугите в САЩ, който намали шансовете за покачване на лихвите през септември. Златото и платината получават подкрепа и от по-силните стойности на южноафриканския ранд, тъй като това увеличава производствените разходи. Очакванията са златото допълнително да поскъпне, а нивата от 1350 долара да се превърнат в добра подкрепа.

Американският лек суров петрол загуби по-голяма част от печалбите и затвори с минимално покачване. На пазарите продължава да витае скептицизъм относно замразяването на производството. Слабостта на долара помага за растежа, но фундаментите сочат, че при сегашната цена има свръх предлагане, тъй като страните производителки използват почти на максимум капацитетите си.

Покачване на американските индекси, спад на европейските

Американските индекси напредваха, а сред тях Насдак удари нов рекорден връх. Ралито на акциите може да продължи докато шансовете за покачване на лихвите през септември остават малки.

Дау Джоунс скочи с 46 пункта или 0.25% до 18538. Стандард енд Пуърс отчете подобен растеж и се повиши с 6 пункта или 0.3% до 2186.48. Насдак се представи най-силно и спечели 26 пункта или 0.5% и завърши на 5275.91.

Европейските индекси бяха като цяло на загуби с изключение на DAX в Германия, който се повиши с 0.14% и финишира на 10687.14. FTSE във Великобритания беше един от най-големите губещи и падна с 0.78% затваряйки на 6826.05.

Коментари: 0