Половината българи на прага на бедността

Нужни са между 500 и 600 лв. на член от домакинството, за да живее нормално

Половината българи на прага на бедността

Цели 46% от хората в България живеят между линията на бедност и издръжката на живот. За миналото тримесечие тя е била между 500 и 600 лв. на член от домакинството. Според информация, съобщена от Българско национално радио, около две трети от домакинствата у нас живеят с доходи под необходимите средства за издръжка на живот. 

Спрямо миналата година, делът на нископлатените работници се увеличава, а заплатите им се задържат без ръст през второто тримесечие на годината. При високоплатените работници обаче се наблюдава увеличаване на работните заплати. Това показват данните на текущото тримесечно проучване за издръжка на живот. То се изготвя от КНСБ, като синдикатът го провежда в продължение на вече 26 години.  

Според думите на Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания, групата на бедните намалява, но това не означава, че домакинствата са подобрили икономическото си благосъстояние, защото те се още в изоставащата група. Излизането от капана на бедността е доста труден и продължителен процес, а преминавайки в по-горна група, хората продължават да се самоограничават. 

Коментари: 0