Положителен старт на седмицата за американските фондови пазари

Alphabet изкара по-добри от очакванията данни в четвъртък и оповести голяма програма за обратно изкупуване на акции на стойност 25 млрд. долара

Положителен старт на седмицата за американските фондови пазари
316 ~ 3 мин. четене
Водещите щатски индекси изпратиха миналата седмица под влиянието на биковете и по-конкретно – от надминаващия очакванията ръст на БВП на САЩ и добри финансови отчети. Измерителят на щатската икономика S&P 500 нарасна с 0.7% и записа нов максимум при 3025 пункта. Dow Jones скочи до 27192 пункта, а технологичният NASDAQ се повиши с 1.11 на сто до нов максимум при 8330 пункта. За кратко ентусиазмът в петък бе охладен от изказване на Лари Кудлоу, че не очаква да бъде реализиран успех по време на търговските преговори между САЩ и Китай през тази седмица. Въпреки това на седмична база S&P 500 и Nasdaq постигнаха прибавиха съответно 1.7% и 2.3%. 

На корпоративния фронт Alphabet изкара по-добри от очакванията данни в четвъртък и оповести голяма програма за обратно изкупуване на акции на стойност 25 млрд. долара. Резултатите на компанията и съобщението за обратното изкупуване тласнаха цената на акциите й нагоре с 9.6%. Тези на Twitter скочиха с над 8% след отлични отчети. Социалната мрежа обяви също ръст с 14% на активните си ежедневни потребители. Книжата на веригата кафенета Starbucks поскъпнаха с 9%, след като тя обяви силен ръст на продажбите в заведения, съществуващи повече от една година. Очакванията за ръст на щатската икономика от 1.8% бяха надминати до 2.1% за второто тримесечие. Стимул за това е повишението с 4.3% на потребителските разходи, които са компенсирали спада от 5.5% на бизнес инвестициите. 

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа остава непроменена на ниво от 2.074%, а тази по 30-годишните облигации се понижава до ниво от 2.594%. На стоковите пазари цените на петрола се повишиха и отбелязаха седмичен ръст, подкрепени от добрите данни за американската икономика и безпокойството за сигурността на петролния транспорт около Ормузкия проток. 

Основен лихвен процент – Япония 

В малките часове на нощта в понеделник срещу вторник Японската централна банка ще публикува доклада си за монетарната политика и решението си за основния лихвен процент, който не е променян от настоящото ниво от -0.10% през последните 28 заседания на банката. Не се очаква промяна, но при такава, вероятността за сериозно движение при валутните двойки, включващи йената в себе си, е висока.

Акциите на търговеца се движат възходящо от началото на годината и вчера се докоснаха до 50-дневната средна, която се оказа силна подкрепа и ограничи понижението в цената. Индикаторът Стохастик се спадна до 50 пункта и очакваме скорошно обръщане, което да се използва за покупка на по-изгодни цени със средносрочен характер. 

Най-търгуваната валутна двойка записа ново солидно понижение през юли, което отново бе подкрепено от зоната около 1.11. Пробив на това ниво ще даде предпоставки за атакуване на 1.10 в средносрочен план, но сега очакваме слабо покачване на котировките до не повече от 1.1250, което може да се използва за покупка сега и в последствие, ако картината се запази, и за продажба до около 1.1050.

Месечната графика на златото ни показва пробив през последните два месеца на съпротивата около и под 1400 долара за тройунция, която пречеше на ценния метал още от преминаването й в средата на 2013 година. Очакванията ни са тенденцията от последните седмици да се запази с отслабването на щатския долар и котировките да се устремят към 1500 долара до края на годината. Стохастик наближава 80-те пункта, което не бива да се подценява. За вход в позиция препоръчваме нискочестотна графика за избор на подходящ момент.

Немският бенчмарк следва бичия тренд от началото на годината и нагласите на трейдърите изглежда остават положителни. В края на миналата седмица котировките се понижиха до подкрепата на Фибоначи при 61.80% около 12300 пункта, след което в петък успяха да се изкачат с половин процент, записвайки зелена свещ. Очакваме тенденцията да се запази и следваща съпротива за преодоляване да е около 12800 пункта, което може да се използва за покупка със средносрочен характер. 
Подкрепи Economic.bg