Полша ще трябва да отстъпи в стремежа си да спре „Северен поток 2“

Тристранните преговори за бъдещето на газопровода се очаква да започнат днес

Полша ще трябва да отстъпи в стремежа си да спре „Северен поток 2“

Полските надежди за спиране на газопровода „Северен поток 2“ бяха разбити миналата седмица, след като Германия и Франция обединиха силите си, за да прокарат компромисната формулировка на измененията на правилата на ЕС за пазара на газ, които ще доведат до отслабване на общия контрол на блока върху противоречивия проект.

Споровете за газопровода, който ще позволи на Русия да изнася директно газ към Германия сега преминават към тристранни разговори между държавите членки, Европейската комисия и Европейския парламент.

Преговорите се очаква да започнат днес и Полша ще се опита да гарантира, че ЕС, а не само Германия ще може да има колкото се може повече власт над тръбопровода.

Полша, Румъния, балтийските държави, както и Украйна, която не е в ЕС, но през която минава редица руски газопроводи за снабдяване на Западна Европа, се противопоставят на „Северен поток 2“. България и Унгария - смятани за проруски - не виждат проблем с газопровода, пише intellinews.com.

Енергийният микс на ЕС е почти 25% природен газ, 70% от който се внася, като Русия доставя около 40% от това. Вторият по големина доставчик, Норвегия, внася около 25%.

Измененията биха поставили „Северен поток 2“ в съответствие с правилата на ЕС, според които се забранява на една компания да контролира едновременно доставките и газовата инфраструктура. Правилата ще се прилагат за всички газови проекти в ЕС, дори и да са с произход извън блока, което често се случва, като се има предвид зависимостта на ЕС от вноса на газ.

Въпреки това Германия, чиито фирми са инвестирали в проекта, се стреми да освободи „Северен поток 2” от тези правила. Планът на Берлин изглеждаше неприложим, защото му липсваше необходимото мнозинство, за да оспори предложението на Комисията - докато Франция не предостави подкрепата си през изминалата седмица.

Ключовият елемент на компромисния текст е, че спазването на правилата на ЕС за тръбопровода се пренасочват към страната, в която той ще влезе на територията на ЕС. В случая със „Северен поток 2”, това е Германия.

Това е пречка за Полша, която настояваше за по-голям контрол от страна на ЕС върху газопровода. Варшава обаче все още може да повлияе на промените в предложения регламент в тристранната среща/

Веднъж изграден, „Северен поток 2” ще удвои капацитета на Русия за износ на газ в ЕС. Консорциумът, който изгражда газопровода на стойност 10 милиарда евро, се състои от руския „Газпром”, както и от германските компании Uniper и Wintershall, френската Engie, британско-холандската Royal Dutch Shell и австрийската OMV.

Коментари: 0