Получаваме €10,5 млн. от европейския фонд \"Солидарност\"

Първи и основен приоритет е създаването на специално звено в Министерство на регионалното развитие, заяви Лиляна Павлова

Получаваме €10,5 млн. от европейския фонд \
3608 ~ 3 мин. четене
Страната ни ще получи близо 10,5 млн. евро от европейския фонд "Солидарност" от заявените 300 млн. евро. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във Варна на съвместна пресконференция с министъра на спорта Красен Кралев и кмета на града Иван Портних.
 
"Първи и основен приоритет ни е създаването на специално звено в МРРБ и това трябва да стане до 20 декември", каза Павлова. По думите й целта на фонд "Солидарност" е да подкрепи всички общини, които пострадаха от природните бедствия тази година. 

"Предстои да бъдат разработени правила за работа на фонда и звеното да бъде одобрено от Европейския парламент. Успоредно с изчакването на одобрението на фонда ще работим с общините по приоритизирането и прецизирането на проектите", увери регионалният министър.

32 млрд. лв. са средствата, които България може да получи до 2020 г. по новите оперативни програми в програмния период 2014 - 2020.  Като част от основните приоритети и като регион, към който имаме основни ангажименти, които ще изпълним, безспорно е изграждането на автомагистрала "Хемус", заяви министърът. "Имаше много интерпретации по тази тема, уверявам ви - автомагистрала ще има", категорична беше Лиляна Павлова. Тя посочи още, че при посещението й в Брюксел са научили, че магистралата не е предвидена за финансиране с европейски фондове. 

"С европейски средства ще довършим автомагистрала "Струма" по трите й ЛОТ-а, а със спестените средства от търгове ще строим част от "Хемус", стана ясно от думите на министъра. Правителството е взело решение на този етап да не чака спестявания, а да стартират строителството на северната магистрала със средства от бюджета и то още от следващата година. 

Още догодина първите два ЛОТ-а или 60 км от Ябланица до Ловеч ще бъдат стартирани. Индикативната им стойност е 185 млн. евро. "Имаме твърдото намерение да довършим и Шумен-Белокопитово", посочи строителният министър.

Павлова уточни, че строителството на този участък е било обезпечено със средства, заделени със специално правителствено решение през март 2013 г. "Впоследствие тези пари са били пренасочени към други проекти и досега са разплатени едва 5 млн. лв. А всъщност са необходими 40 млн. лв., за които ще търсим външно финансиране", допълни тя.

"Следващият ни приоритет е създаването на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища", обяви Павлова и увери, че програмата ще започне със сериозен финансов ресурс. 

"Подадената заявка за фонда в Бюджет 2015 е за около 200 млн. лв., с които да заработи. По важното е, че програма ще има, ще я ограничим до панелните квартали като начало, защото там са най-големи проблемите", каза още министър Павлова. 

Програмата ще се прилага на принципа на делегираните бюджети. Общините ще избират чрез търгове фирмите, които да направят енергийно и техническо обследване, както и проектиране. Те ще имат задача да изберат много малки фирми, които да извършват тези дейности.

"В рамките на СМР, в програмата, ще направим безплатна паспортизация на сградите, които влизат в програмата", каза регионалният министър. Тя напомни, че европейската директива, която предвижда всяка сграда да има паспорт е приета от тройната коалиция през 2008 г. и лично през 2012 г.е удължила срока, като за някои от сградите той е изтичал тази година. 

"Сега за втори път удължих срока и няма да допусна някой неуспели кандидат-депутати от региона да правят кампания на чужд гръб като стресират хората. Сроковете се удължават и няма да има санкции, хората трябва да са спокойни", увери регионалният министър.

Друг много важен ангажимент на управляващите и лично на мен е отблокирането на фондовете и през януари да започнат разплащанията, посочи още Лиляна Павлова. От днес ние започваме поетапно разплащане и верификация на средствата, за да не допуснем загуба на пари по всички текущи проекти, увери министърът. Тя призова всички общини да заявяват плащания.

Новата оперативна програма "Региони в растеж" е изпратена в ЕК, още преговаряме за броя на градовете и за детайли от нея. Но искаме вместо в юни, да постигнем одобрението й през март. Това е програма за градско развитие, за градски транспорт, здравеопазване, образование, поясни Павлова.

Радвам се, че едно от първите ми посещения в мандата на това правителство е във Варна, тъй като и двамата с министъра на спорта сме избрани за народни представители от тук и благодарим на всички, които ни подкрепиха, каза Лиляна Павлова.
Подкрепи Economic.bg