\"Google работи за ЦРУ и ФБР\"

\"Как Google откри WikiLeaks” се казва новата книга на австралийския активист Джулиан Асандж, която излиза първо в Испания

Търсачката на Обама?

\
468 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

"Американската търсачка Google работи за правителството на САЩ, в частност - за Държавния департамент". Това пише в новата си книга основателят на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж, цитиран от испанското издание El Publico.

Според изданието, австралийският активист е стигнал до този извод, докато е изучавал дейността на топмениджъртите ка най-голямата в света търсачка – президента Ерик Шмидт и директора на проекта Google Ideas Джаред Коен.

Хакерът No.1 в света си спомня за срещата с двамата топмениджъри през юни 2011 г. На срещата, провела се във Великобритания, присъствали „някои си“ Лайза Шийлдс и Скот Малкъмсън, които са дипломатически емисари на Вашингтон.

В книгата си Асандж предава в подробности състоялия се разговор, без да е ясно как се е снабдил с тях. "В един момент осъзнах, че Ерик Шмидт работи за правителството на САЩ. Лично мен ме посетиха хора, уж от Google, но всъщност те бяха една четвърт", а останалите три четвърти си бяха хора на Департаментa", пише Асандж.

В творбата си австралиецът застъпва тезата, че Google предоставя на ФБР и ЦРУ почти неограничен достъп до електронните писма на ползвателите на най-голямата търсачка. "Това не може да стане без нареждането на Генералната прокуратура на САЩ или съдебно разрешение", отбелязва основателят на WikiLeaks.

В частност, Асандж пише, че Ерик Шмидт се споменава не само като „техническият гений“, но и като „президент и основател на изследователски център, който работи за Вашингтон“. Джаред Коен пък според основателя на WikiLeaks е „пътувал по цял свят, извършвайки работа по лобиране на американските политически и военни интереси“.

Книгата на Асандж е с многозначителното заглавие "Как Google откри WikiLeaks”. Творбата ще излезе първо на испански език под шапката на издателство "Клаве интелектуал". Премиерата е на 1 декември 2014 г. в Мадрид, като 43-годишният Асандж няма да присъства лично, но ще отговаря на въпроси чрез видеовръзка.

Както е известно, вече трета година Асандж се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, което не може да напусне, тъй като ще бъде арестуван и предаден на Швеция, за да отговаря по обвинения в изнасилване на две жени през 2010 г. Наскоро еквадорските власти удължиха безсрочно предоставеното на Асандж политическо убежище.

Подкрепи Economic.bg