Porsche иска да прави летящи таксита

Пътниците ще могат самостоятелно да управляват автомобилите

Porsche иска да прави летящи таксита

Снимка: Pixabay

Производителят на спортни автомобили Porsche, част от групата на Volkswagen, може да произвежда летящи автомобили, за да се конкурира с други компании на пазара на градски въздушни таксита и услуги за споделяне на превози, заяви пред немско списание шефът по продажбите на Porsche Детлев фон Платен.

"Това наистина би имало смисъл. Ако карам от Цуфенхаузен (където е заводът на компанията) до летище Щутгарт, ми трябва поне половин час, ако имам късмет. Превозът с летящо такси ще отнеме само три и половина минути ", коментира фон Платен пред Automobilwoche.

С разработването на тази идея Porsche ще се присъедини към множество компании, работещи по проекти за летящи автомобили, в очакване на промяна на транспортния пазар и преминаване от конвенционалните автомобили към автономни и летящи коли, пише Ройтерс.

Автомобилният дизайнер на Volkswagen - Italdesign, и Airbus представиха на миналогодишното автомобилно изложение в Женева двуместен летателен автомобил, наречен Pop.Up, предназначен да избягва задръстванията по градските пътища.

Списанието съобщава още, че според плановете на Porsche  пътниците ще могат да контролират летящия автомобил, но няма да имат нужда от лиценз за пилотиране, защото много от функциите на превозното средство ще бъдат автоматизирани.

Потенциални конкуренти на Porsche в производството на летящи коли ще бъдат германския стартъп Volocopter, подкрепен от Daimler, Lilium Jet и eVolo, както и американските Terrafugia и Joby Aviation.
Коментари: 0