Шестте най-богати жени в света

Те са не само наследнички, но и успешни мениджъри

Шестте най-богати жени в света

Снимка: Wikipedia/Olaf Kosinsky

10980 ~ 2 мин. четене

Вече от десетилетия жените се издигат в корпорациите или започват сами бизнес начинания. Въпреки това голяма част от най-богатите жени по света все още са само наследници на успешния бизнес на своите бащи и съпрузи. Така е и в случая с това подреждане. Смъртта на наследничката на L'Oréal Лилиан Бетанкур през септември 2017 г. оваканти мястото на най-богатата жена в света.

Вижте кои сега са 6-те най-богати жени в света:

5 (изравнен). Лорийн Пауъл Джобс – 19 млрд. долара

Вдовицата на Стив Джобс е най-големият индивидуален инвеститор в The Walt Disney Company. Тя ръководи Laurene Powell Jobs Trust и контролира 130 милиона акции в „Дисни”, оставени й от съпруга й.  

Тя обаче не е забогатяла само благодарение на наследството от създателя на Apple. Има две степени от Университета на Пенсилвания и MBA от Станфорд. Преди бизнес училището Пауъл Джобс работи за Merrill Lynch Asset Management и прекарва три години в Goldman Sachs.

Тя е съосновател на Terravera, компания за био храни, която продава на търговци на дребно в Северна Калифорния. Занимава се и с редица социални инициативи.

5 (изравнен). Сузане Клатен – 19 млрд. долара

Сузане Клатен е най-богатата жена в Германия и заедно с майка си Йохана и брат си Щефан притежава почти 50% в автомобилния концерн BMW.

Тя също не е просто наследница, но и образован икономист.

Контролира още производителя на химикали Altana и работи от завършването на колеж.

Работила е в рекламната агенция Young & Rubicam във Франкфурт в продължение на две години в началото на 80-те години. Имаше няколко практически стажове в бизнес империята на семейството си. В Лондон придобива допълнителен бизнес опит в Dresdner Bank, консултантската McKinsey, както и в банката Reuschel & Co.

В много случаи, независимо дали работи в семейна фирма или не, тя се води под името Сузане Кант, за да не получава специално отношение заради наследеното богатство.

4. Мария Франка Фисоло – 23 млрд. долара

Мария Франка Фисоло е вдовицата на Микеле Фереро, собственик на производителя на шоколад Ferraro SpA, която е втората по големина европейска сладкарска компания. Фереро почина през февруари 2015 година. Ferrero SpA включва марки като Nutella, Ferrero Rocher, Mon Cheri, Kinder Chocolate, Kinder Eggs и Tic Tacs. Мария и Микеле имат двама сина - Пиетро и Джовани, които през 1987 г. станаха съпредседатели на компанията.

3. Жаклин Марс – 28 млрд. долара

Жаклин Марс е дъщеря на Форест Марс Старши и внучка на Франк Марс, основател на най-голямата световна компания за шоколадови десерти Mars Incorporated. Марс е 15-ата най-богата американка. Жаклин и двамата й братя наследяват империята за шоколад след смъртта на баща им.

2. Кристи Уолтън – 31 млрд. долара

Кристи Уолтън е вдовица на Джон Т. Уолтън, един от синовете на Сам Уолтън, основателят на "Wal-Mart". След смъртта на Джон през юни 2005 г., тя наследява богатство от 18,2 милиарда долара.

Акциите на Уолтън във First Solar, компания, в която инвестира съпругът й, са се увеличили с 47% през последните 12 месеца, като по този начин са допринесли за повишаване на нетното й богатство.

1. Алис Уолтън – 38 млрд. долара

Алис Уолтън е не само най-богатата жена на света, но и един от най-богатите хора в света. Наследницата на богатството на Wal-Mart изпреварва снаха си Кристи Уолтън.

Алис е най-малкото дете на Сам и Хелън Уолтън. Тя е най-големият филантроп на семейство Уолтън, прави значителни дарения за благотворителност.

Подкрепи Economic.bg