На Антарктида вече има Паметник на кирилицата

Паметникът е поставен в непосредствена близост до православния параклис \"Св. Иван Рилски\"

На Антарктида вече има Паметник на кирилицата
680 ~ 1 мин. четене
По случай националния празник 3 март българските полярници монтираха паметник на кирилицата на базата ни в Антарктида, съобщи проф. Христо Пимпирев, председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт. 

Паметникът е поставен в непосредствена близост до православния параклис "Св. Иван Рилски", като по този начин създава един комплекс на българските духовни ценности на Ледения континент. Монтиран е само с два болта в скалите, без леене на бетон, за да се опази уникалната околна среда.

Идеята се реализира благодарение на дългогодишното българо-монголско сътрудничество на Антарктида и лично на монголския посланик проф. Лхамсурен Дугержав. Монголия е единствената неславянска държава, която пише на кирилица. Такъв монумент вече има в монголската столица и преди две години бе открит от българския президент.

Паметникът е направен изцяло с дарения на българи и монголци. Той тежи около 100 кг, висок е два метра и половина и е изграден от няколко метални сегмента, върху които са изобразени 12 букви от азбуката. Върху "Ж" са изрисувани три икони - на светите братя Кирил и Методий и на св. Климент. В основата му в херметически затворени стоманени капсули е поставена пръст от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново, София и от гроба на кан Кубрат в Украйна.
Подкрепи Economic.bg