Посланикът в Судан е четвърти руски дипломат, който умира през 2017 г.

Руският посланик в Судан Маргаяс Ширински умира в сряда, 23 август в в столицата Хартум, съобщава руското външно министерство

Посланикът в Судан е четвърти руски дипломат, който умира през 2017 г.

Руският посланик в Судан Маргаяс Ширински умира в сряда, 23 август в в столицата Хартум, съобщава руското външно министерство. Представители на полицията казват, че тялото е било намерено в басейн. Пред агенция Reuters те допълват, че посланикът е имал проблеми с кръвното налягане и най-вероятно е починал в басейна.

Според прессекретарят на посолството на Русия в Судан заявяват още, че Ширински е открит с признаци на остър сърдечен пристъп.

Суданската полиция отхвърли възможността за опит за убийство и разглеждат случая като нещастен., съобщи Русия 24, цитирайки местните правоохранителни органи.

Миргаяс Ширински е дипломатически служител от 1977 г. насам. Той е назначен в посолството в Република Судан на 27 декември 2013 г. Той умира на 62 години.

Четвърти руски дипломат умра през 2017 г.

Макар че няма доказателства, подсказващи убийство на Ширински, той е последният от многото руски емисари, които умряха през изминалите месеци. От началото на 2017 г. четири руски дипломати са загинали. Девет са починали от края на 2016 г.

През февруари на 64 г. почина Виталий Чуркин, посланик на Русия в ООН. Според руската мисия в организацията той е починал от очевиден сърдечен удар.

През 2017 г. руският посланик в Индия, 67-годишният Александър Кадакин, почина след кратка болест. Говорителка на посолството тогава добави, че няма нищо "специално или извънредно" в неговата смърт.

Две седмици преди това на 9 януари старши дипломат в руското посолство в Гърция бе намерен мъртъв на пода в апартамента си. Тялото на 55-годишния Андрей Маланин е открито от служител на консулството. Според доклад на гръцката полиция той е починал по естествени причини.

Коментари: 0