Пожарът в Кресна се разрасна, евакуират село Влахи

Причината е ураганен вятър

Пожарът в Кресна се разрасна, евакуират село Влахи
Пожарът в Кресненското дефиле се разрасна заради ураганен вятър, който понесе пламъците към къщите на село Влахи. Това наложи да се започне евакуация на хората от селото, които още преди дни бяха предупредени, че има опасност да напуснат домовете си.

Въпреки, че се смяташе до обяд, че опасността е овладяна, след като снощи отново пламна южният склон към Влахи, ветровете оказаха своето влияние и жителите трябва да отидат при близки и познати в други населени места. 

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев по-рано заяви, че продължават да бъдат разпитани свидетели, за да се разбере откъде тръгва огънят и кой е виновен за пожарите, съобщава bTV. По думите му загубите са значителни, но цифри могат да бъдат оповестени едва след приключване на операцията. 

Шефът на пожарната комисар Николай Николов коментира, че вятърът е непредсказуем и непрекъснато мени посоката си, което затруднява работата на пожарникарите и най-малката искра може да прерасне в потенциален пожар.

Николов обясни, че задачата на пожарникарите е да изградят по продължението на ръба на хълма около 500 метра денивелация и с няколко резервоарни системи да вкарат вода, която ще спре разпространението на огъня. 

Противопожарните операции в района продължават.
Коментари: 0