Правителствените рокади потопиха турската лира

Валутата се докосна до дъното от края на март

Правителствените рокади потопиха турската лира

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Турската лира отново поевтиня, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган направи нови рокади в правителството. С президентски указ Рухсар Пекчан, най-известната жена в кабинета, беше заменена като министър на търговията с Мехмет Мус - близък до бившия финансов министър и зет на Ердоган Берат Албайрак и партийна фигура. Указът идва, след като опозиционните политици обвиниха министерството на Пеккан, че купува стоки от нейната семейна компания и я призоваха да подаде оставка.

Министерството на търговията потвърди, че е направена покупка на дезинфектанти, но заяви в изявление във вторник, че изборът се базира само на цената, а не поради „името на компанията, която извършва продажбата“. Според него продажбата на стойност около 500 хил. лири (62 хил. долара) е била извършена в съответствие с разпоредбите.

Промените на Ердоган идват на фона на спекулации за по-широко преструктуриране на кабинета, след като той смени висшето икономическо управление на страната през ноември, а наскоро и гуверньора на централната банка.

Висш държавен служител заяви пред Reuters, че се очакват допълнителни промени в четири или пет министерства след ислямския свещен месец Рамадан, който приключва в средата на май.

Вследствие на новината лирата поевтиня с близо 1% и към 15:30 ч българско време 1 долар се търгува за 8.1762 лири, което е най-ниското ниво от внезапното уволнение на управителя на централната банка Наджъ Агбал в края на март.

Коментари: 0