Северна Ирландия иска да се отдели от Великобритания, но не веднага

Гражданското мнозинство смята, че действието на Северноирландския протокол трябва да бъде прекратено, според анкета на BBC

Северна Ирландия иска да се отдели от Великобритания, но не веднага

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Според гражданите на Северна Ирландия страната трябва да напусне Обединеното кралство, но не веднага, а в срок до 25 години. Това показват данните от анкетата, поръчана от Spotlight на BBC. Повечето респонденти казват, че в следващите 10 години излизане от британската орбита не се очаква, защото съставната страна е все още твърде зависима от Великобритания, но това започва да се променя.

В Северна Ирландия 49% от хората заявяват, че ако днес има гранична анкета, те ще гласуват да останат във Великобритания, а 43% да я напуснат, докато 8% посочват, че не са решили. От Република Ирландия, която също участва в анкетата, става ясно, че 51% подкрепят идеята Северна Ирландия да напусне Великобритания, докато 27% гласуват тя да остане, а 22% не са решили.

На въпрос дали страната ще бъде част от Обединеното кралство след 10 години 55% в Северна Ирландия и 59% в Република Ирландия отговорят утвърдително. Но на въпрос дали това ще е така след 25 години, 51% от северноирландците и 54% от ирландците заявяват, че това няма да е така.

Анкетата се провежда на фона на сблъсъците в Северна Ирландия, които ескалираха преди седмици заради Северноирландския протокол. Откакто Великобритания напусна Европейския съюз, Северна Ирландия се превърна в посредник между двете страни, оставайки на единния пазар с Блока, а сега търпи сериозни загуби заради транспортния хаос по границите след Брекзит. Именно заради това гражданите на страната излязоха на протест, който обаче се превърна в силов и „невиждан до момента“, според органите на реда. Протестиращите настояват неяснотите по търговската сделка да бъдат разрешени, в противен случай ще последват примера на Шотландия и ще проведат референдум за независимост възможно най-скоро.  

Северноирландският протокол урежда търговските взаимоотношения между Великобритания, ЕС и Северна Ирландия. Ако той бъде нарушен или прекратен, това би довело до сериозни загуби и за трите страни, както и до премахването на Северна Ирландия от свободния пазар.

Общо 48% от анкетираните в Северна Ирландия са заявили, че искат да бъде отменен противоречивият търговски протокол, в съответствие с исканията на Юнионистическата партия и други синдикални партии, докато 46% искат той да бъде задържан. В републиката мнозинството от анкетирани смята, че той не трябва да бъде премахнат - 74%.

Въпреки че в Северна Ирландия по-голям брой хора отхвърлиха търговския протокол, отколкото го подкрепиха, анкетата също така показа, че мнозинството иска да запази някаква форма на икономическа връзка с ЕС.

Около 56% от анкетираните в Северна Ирландия заявяват, че искат да останат в рамките на единния пазар на ЕС, а 38% са посочили, че искат да го напуснат.

В Северна Ирландия анкетирането е проведено онлайн между 5-7 април и за анализа са използвани 2845 отговора. В Република Ирландия гласуването е проведено между 6-9 април сред 1088 души.

Коментари: 0