Кои са десетте най-големи икономики преди и след COVID?

На върха няма промяна, но една държава отпадна от топ 10, докато друга влезе и се очаква да остане там поне до 2026 г.

Кои са десетте най-големи икономики преди и след COVID?

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

Пандемията COVID-19 разбърка класацията на най-големите икономики в света, след като хвърли много държави в най-тежката им рецесия в най-новата история. Съединените щати, Китай, Япония и Германия все още заемат първите четири места, но други се разместиха, а една държава дори отпадна от топ 10, сочи анализ на данните на Международния валутен фонд.

CNBC сравнява номиналния брутен вътрешен продукт на отделните страни, пресметнат в щатски долари, базирайки се на перспективите на МВФ.

Номиналният БВП оценява пазарната стойност на всички готови стоки и услуги, произведени в дадена икономика, но не премахва промените в нивата на цените или инфлацията - и следователно може да надцени или да занижи реалната икономическа стойност. Въпреки това номиналният БВП, деноминиран в обща валута, е начин за измерване и сравнение, който дава представа за развитието на държавите и това как пандемията например им повлиява.

Ето и основните промени в класацията на десетте най-големи икономики в света преди и след избухването на COVID-19.

Индия изостава от Великобритания

Индия, която стана петата по големина икономика в света през 2019 г., падна на шесто място след Великобритания миналата година. Според анализа на данните на МВФ южноазиатската държава няма да си върне изгубената позиция поне до 2023 г.

Миналата година Индия бе ударена от строги блокировки, целящи ограничаването на коронавируса. МВФ прогнозира 8% свиване на икономиката през фискалната година, приключваща през март 2021 г. Очакванията са за 12.5% скок през текущия период, приключващ през март 2022 г., но някои икономисти предупреждават, че последният скок на заразените може да попречи на тази перспектива.

Миналата седмица Индия изпревари Бразилия, за да се превърне във втората страна с най-много инфекции в световен мащаб след САЩ.

Икономистите изчислиха, че едномесечно национално блокиране – ако такова бъде наложено отново – ще отнеме 100-200 базисни пункта от годишния БВП на Индия.

Бразилия отпада от топ 10

Бразилия премина от деветата по големина икономика през 2019 г. до 12-та през миналата година, превръщайки се в единствената държава, изпаднала от топ 10. Според перспективите на МВФ южноамериканската страна ще остане извън десетте най-големи икономики поне до 2026 г.

Бразилия се нарежда като третата държава в света по заболеваемост и втора по брой жертви от коронавирус. Президентът Жаир Болсонаро, който е омаловажил вирусната заплаха, нееднократно отказва да наложи национална блокада за овладяване на заразата.

Икономиката се е свила с 4.1% през миналата година и се очаква да нарасне с 3.7% през 2021 г., според МВФ.

Южна Корея влиза в топ 10

След отпадането на Бразилия от класацията на 10-те най-големи икономики в света в нея влезе Южна Корея, която се очаква да остане там поне до 2026 г. (до тази година се простира прогнозата на МВФ).

Южна Корея бе една от първите страни след Китай, която съобщи за случаи на COVID-19 в началото на 2020 г. Страната имаше известен успех в овладяването на вируса миналата година, което, заедно със силния износ на полупроводници, помогна на икономиката й да се свие умеренo – с 1% през 2020 г.

Броят на новозаразените се увеличи този месец, принуждавайки властите да разширят обхвата на мерките за социална дистанция.

Въпреки несигурността около вируса производственият и износният сектор на страната остават силни, заявиха икономисти от консултантската компания Capital Economics в доклад миналата седмица.

„Потреблението също става все по-устойчив, отчасти благодарение на нарастването на онлайн пазаруването“, коментираха те, добавяйки, че туризмът остава зле.

МВФ прогнозира, че южнокорейската икономика може да нарасне с 3.6% тази година.

Коментари: 0