„Демократична България“ предлага издаване на касови бележки без наличие на апарати

Те също така внесоха законопроект за сериозно намаление на лихвата за забава

„Демократична България“ предлага издаване на касови бележки без наличие на апарати

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

„Отмяна на спорната Наредба Н-18 и въвеждане на т.нар. отдалечена софтуерна фискализация“ предвижда проект за промени в Закона за ДДС, внесени от Ивайло Мирчев и група народни представители от „Демократична България“. Това ще позволи регистриране на продажбата в реално време от софтуера за управление на продажбите и получаване на уникален номер, който може да бъде отпечатан от устройство, различно от фискално устройство, или изпратен по електронен път, посочват от коалицията.

Така отпечатаният фискален бон ще съдържа всички реквизити на стандартните касови бонове, издавани от касов апарат, в това число възможност за проверка в реално време дали продажбата действително е регистрирана в приходната администрация.

В момента всеки търговец в България е длъжен да отчете всяка продадена стока чрез касовия си апарат. Така информацията стига до НАП. Фискалните апарати струват пари, поддръжката им също. Ние целим тази хардуерна фискализация да я направим софтуерна, тоест търговците да могат да издадат касова бележка от всяко устройство с принтер, например компютър или таблет. По този начин спестяваме на бизнеса пари - по предварителни оценки над 100 млн. лв.“, коментира вносителят на поправките Ивайло Мирчев.

Той посочва, че законопроектът не отменя фискалните устройства и изискванията към тях, но добавя още една възможност за фискализация.

Намаляване на наказателната лихва

„Демократична България“ внесе и законопроект за намаляване на тавана на законната лихва, която се налага при забавени плащания след падежа им към държавни и парични институции по закона за задълженията и договорите. В момента тя е основния лихвен процент плюс 10 пр. пункта (което прави 10% при ОЛП, който е нула в момента), като ставката е такава от много години. Тогава обаче лихвите бяха доста по-високи на фона на нулевите днес.

Предложението на депутатите Мартин Димитров, Георги Ганев и Владислав Панев е надбавката да бъде максимум 4% плюс ОЛП за физически лица и 8% за компании.

От представените примери за забава на плащанията поради пандемията от COVID-19 и заплащането на такива просрочени задължения от страна на физически лица и фирми към банки и оператори на публични услуги се вижда, че дори малки задължения в кратки срокове може да се превърнат в суми, непосилни за връщане, което предполага много често фалит за търговец-длъжник или изпадане в пълна безизходица и отчаяние за длъжник-физическо лице“, пише в мотивите на „Демократична България“.

От тях още става ясно, че България е една от страните с най-висока лихва за забава в Европейския съюз.

Коментари: 0