Румънският програмист, който превърна „луда идея“ в богатство от $6 млрд.

След борсовия дебют на UiPath Динес се превърна в един от най-заможните хора в Източна Европа

Румънският програмист, който превърна „луда идея“ в богатство от $6 млрд.

Снимка: UiPath

Автор: Economic.bg

Даниел Динес напуска Румъния през 2001 г., за да замине за САЩ и да започне работа за Microsoft. Годините му отвъд Океана са трудни, но въпреки това опитът му там полага основите на последвалия забележителен успех. Програмистът се завръща в родината си през 2005 г., за да стартира UiPath – софтуерна компания за автоматизация, която в сряда, 21 април, дебютира на Нюйоркската фондова борса в едно от най-големите IPO-та в бранша досега.

Според данни на Bloomberg след борсовия дебют Динес, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията, контролира дял на стойност над 6 млрд. долара.

За някой, който идва на 20-годишна възраст в САЩ от Европа, за мен беше голямо предизвикателство да се адаптирам, въпреки че от професионална гледна точка опитът ми в Microsoft беше страхотен“, разказва 49-годишният Динес, по време на технологична конференция в Монтгомъри.

В резултат на това „ми хрумна луда идея да се върна и да създам компания“, добавя той.

Скрито предимство

UiPath, която през 2019 г. бе оценена на 7 млрд. долара, сега струва около 30 млрд. долара, след като акциите ѝ се започнаха да се търгуват на 56 долара при борсовия дебют – над пазарния диапазон. Това нареди Динес сред 500-те най-богати в света, според Bloomberg Billionaires Index.

Стартирането на компания от малко място без особен пазар има скрито предимство – това Ви принуждава да мислите глобално от първия ден“, казва Динес в писмо, част от документите на UiPath за IPO-то.

UіРаth e ocнoвaнa пpeз 2005 гoдинa в Бyĸypeщ и ce зaнимaвa c т.нap. poбoтизиpaнa aвтoмaтизaция нa пpoцecитe (RРА). Всъщност тя стартира под името DeskOver, но то е сменено със сегашното през 2015 г. 

Динес, който е учил математика и компютърни науки в университета в Букурещ, е израснал в Румъния, докато страната все още се управлява от комунистическия диктатор Николае Чаушеску. 

Борсовият дебют

UiPath излиза на пазара в момент на бърз растеж, тъй като бизнесите във всички сфери – от здравеопазването до производителите на енергия – търсят начини за автоматизиране на операциите във финансовите, човешките и правните си отдели.

Една от най-големите силни страни на UiPath е способността ѝ да задържа клиентите и да ги насърчава да увеличават разходите с течение на времето. През последната си финансова година компанията отчете задържане на нетни приходи от 145%, което означава, че средностатистическият ѝ клиент е увеличил разходите си с 45% в сравнение с предходната година.

Според данни на Forbes Динec вече e сред нaй-зaмoжните хора в Източна Европа, нареждайки се веднага cлeд нacлeдницитe нa наскоро загиналия Πeтp Keлнep.

Коментари: 0