САЩ добавиха 116 държави в списъка „Не пътувай“

Сред държавите са включени Великобритания, Канада, Франция, Израел, Мексико, Германия и други

САЩ добавиха 116 държави в списъка „Не пътувай“

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Държавният департамент на САЩ добави още 116 държави към своя консултативен списък „Ниво четвърто: не пътувайте“, като включи Великобритания, Канада, Франция, Израел, Мексико, Германия и други, цитирайки „много високо ниво на опасност от COVID-19.“ В понеделник Държавният департамент заяви, че ще увеличи броя на държавите с това най-високо ниво на опасност, до около 80% от страните по света.

Преди вторник Държавният департамент включваше 34 от около 200 държави в списъка с препоръка да не се пътува. Сега той съдържа 150 страни. Засега администрацията не посочва кога ще приключи попълването на списъка, пише Reuters.

Държавният департамент заяви в понеделник, че този ход не означава преоценка на текущата здравна ситуация в някои страни, а по-скоро „отразява корекция в системата за консултации на пътуванията на Държавния департамент, за да се разчита повече на епидемиологичните оценки (на съществуващите в САЩ Центрове за контрол и превенция на заболяванията - CDC)“.

Препоръките не са задължителни и не забраняват на американците да пътуват.

Сред другите страни в списъка „Не пътувай“ са Финландия, Египет, Белгия, Турция, Италия, Швеция, Швейцария и Испания. Някои държави, като Китай и Япония, остават на „Ниво 3: Преразгледайте пътуванията.“

Повечето американци вече са възпрепятствани да пътуват до голяма част от Европа поради ограниченията заради COVID-19. Вашингтон забрани на почти всички граждани на САЩ да посещават огнища на заразата, като по-голямата част от Европа, Китай, Бразилия, Иран и Южна Африка.

Във вторник Съединените щати удължиха с допълнителни 30 дни забраната за несъществени пътувания до Канада и Мексико.

Ник Калио, който оглавява Airlines for America, търговска група, представляваща големите американски превозвачи, заяви в сряда пред комисията в Сената, че политиците трябва да изготвят „пътна карта“ за възобновяване на международните пътувания.

По-рано този месец CDC заяви, че напълно ваксинираните хора могат безопасно да пътуват в Съединените щати с „нисък риск“, но директорът му Рошел Валенски препоръча на американците да не го правят поради високите случаи на коронавирус в цялата страна.

Коментари: 0