Драги планира основен ремонт на италианската икономика

Националният план за възстановяване и устойчивост на страната е за 220 млрд. евро

Драги планира основен ремонт на италианската икономика

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Следващата седмица премиерът Марио Драги ще представи пакет за възстановяване на стойност 221 млрд. евро. С тази сума ще се финансира радикално преструктуриране на италианската икономика, която се опитва да отскочи от най-дълбоката си рецесия след Втората световна война. Планът, който включва големи инвестиции във високоскоростни железопътни линии и зелена енергия, както и изцяло дигитализиране на публичната администрация, ще се основава на Фонда за възстановяване от пандемията на Европейския съюз.

Очаква се Италия и Испания да бъдат най-големите получатели на безвъзмездни средства от програмата. Планът за възстановяване на Драги, който трябва да бъде одобрен от италианския кабинет до края на тази седмица, включва 30 млрд. евро бюджетни средства и 191.5 млрд. евро заеми и безвъзмездни средства от схемата на ЕС, са казали източници на Financial Times.

Планът на Драги е от решаващо значение не само за възстановяване на икономиката от рекордния икономически спад и ускоряване на прехода към икономика с по-ниски въглеродни емисии, но и за доверието в усилията на ЕС за възстановяване след COVID-19.

Драги, бившият президент на Европейската централна банка, който беше назначен за министър-председател на правителството на италианското национално единство тази година, ще представи плановете пред парламента на страната в началото на следващата седмица. След това те ще бъдат представени на Европейската комисия, която очаква подобен План за възстановяване и устойчивост от всяка една държава членка. Комисията ще изтегли общ европейски дълг на стойност 750 млрд. евро, с които да финансира тези планове.

Марио Драги иска да се съсредоточи върху подобряването на ефективността на италианската електрическа мрежа, инвестирането във водородни енергийни проекти и други възобновяеми енергийни източници и подобряване на енергийната ефективност на обществените сгради, казаха хората, запознати с пакета.

Инвестирането на европейските фондове ще бъде фокусирано върху шест области, обхващащи цифровата трансформация на италианската икономика, инвестиции в климата и околната среда, инфраструктурата, образованието, здравеопазването и повишаване на приобщаването на половете и социалното приобщаване.

Драги иска и да стартира структурни реформи за справяне с дългогодишните проблеми в правната система на страната и местните администрации, които възпрепятстват растежа, казаха хората, които знаят за плановете на премиера. Те включват дигитализация на процедурите в публичната администрация, както и преразглеждане на италианската правна система с цел ускоряване на съдебните дела, реорганизация на съдилища и модернизиране на съдебната система.

Италианската правна система отдавна е класирана като една от най-бавните в ЕС и е обвинявана от икономистите като фактор за отблъскване на чуждестранните инвеститори. Средното време за изпълнение на търговски договор в Италия е над 1100 дни, според Световната банка - почти двойно повече от средното време в Германия, Франция и Испания.

Даниеле Франко, министър на икономиката на Италия, ще наблюдава как реформите и инвестициите се прилагат от министрите и регионалните правителства.

Възстановителният фонд на ЕС изисква държавите членки да представят своите планове до края на април, за да бъде одобрен бързо от Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз. След това Комисията ще стартира процедурите по теглене на заеми от капиталовите пазари, които след това ще разпредели под формата на безвъзмездни средства и заеми за страни от ЕС.

Припомняме, че българското правителство все още не е изпратило своя план, а вместо това реши да го вкара в парламента и депутатите да го разгледат и евентуално след това да го върне на Министерския съвет, който да го прати в Брюксел. Забавянето крие опасност планът да не бъде входиран в срок и страната ни да не може да се възползва от тези средства тази година.

Коментари: 0