ГЕРБ продължава с опитите да направи невъзможен кабинет

Бившите управляващи чакат официалния отговор на „Има такъв народ“, който почти сигурно ще е отрицателен

ГЕРБ продължава с опитите да направи невъзможен кабинет

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

Днес Даниел Митов, предложението на ГЕРБ-СДС за министър-председател, ще опита да получи подкрепата на „Има такъв народ“ за съставяне на правителство. Начинанието изглежда обречено, тъй като от партията на Слави Трифонов многократно обявиха, че не желаят да работят по какъвто и да е начин с бившите управляващи. Вчера Митов получи официален отказ от „Демократична България“.

Опит за правителство

Ако ГЕРБ-СДС получи официален отказ днес от ИТН, партията на Бойко Борисов остават без вариант да състави кабинет с достатъчно подкрепа в парламента. При получаването на мандата във вторник Митов заяви, че ще върне мандата веднага, щом разбере дали сформирането на правителство е възможно. Премиерът в оставка Бойко Борисов вече обяви, че ако не бъдат намерени допирни точки, мандатът ще бъде върнат още днес или най-късно утре.

По закон следва връчването на мандат на втората политическа сила, в случая това е „Има такъв народ”. Ако и те не успеят, президентът Румен Радев има свободата да даде мандата за сформиране на кабинет на която и да е от другите четири партии в парламента. От „Демократична България“ вече обявиха, че не искат мандат, тъй като имат твърде малко депутати, за да успеят да излъчат кабинет. Най-вероятно той ще бъде получен от БСП.

Коментари: 0