ЕС се отказва от ваксините AstraZeneca и Janssen

Европейската комисия няма да поръча допълнителните 300 млн. дози от векторните дози, обявиха източници на Reuters

ЕС се отказва от ваксините AstraZeneca и Janssen

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Европейският съюз се отказва да поръчва допълнително 300 млн. векторни ваксини срещу COVID-19 на AstraZeneca и Johnson & Johnson, каквато опция имаше по силата на съществуващите договори, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници. Решението е поредният знак, че Брюксел се стреми да се дистанцира от AstraZeneca на фона на нарастващо напрежение, след като производителят на лекарства намали целите си за доставка поради производствени проблеми.

Ваксина на AstraZeneca

Това също е допълнително доказателство, че Блокът се опитва да се дистанцира от ваксините, имащи странични ефекти, свързани с много рядък, но потенциално фатален страничен ефект. Също така вероятно ЕС има увереност, че Pfizer и BioNTech ще доставят достатъчно дози, за да бъдат инокулирани поне 70% от възрастните хора в ЕС до края на лятото.

Наскоро ЕС се опита да закупи повече дози от Pfizer и неговия партньор BioNTech, като засили своите залози на иРНК технологията, която тези производители използват. За сметка на това AstraZeneca и J&J заложиха на технологията за вирусен вектор.

27-членният Блок има договор за общо 400 млн. дози с J&J, от които само 200 милиона вече са поръчани. Има отделен договор с AstraZeneca за 400 млн. дози, от които само 300 милиона са закупени.

Няма нужда да се упражняват тези права за допълнителните дози, е казал европейски служител, който участва пряко в преговорите с производителите на ваксини.

Правителствата на ЕС са под натиск да ускорят ваксинационните програми, които изостават от тези във Великобритания и САЩ поради забавяне на доставките и опасения за безопасността, за да помогнат за овладяване на трета вълна от инфекции.

Говорител на Европейската комисия, която координира преговорите с производителите, каза, че правото на поръчка може да се използва по всяко време, но отказа допълнителни коментари.

И двете ваксини са свързани с много редки случаи на образуване на кръвни съсиреци, което е довело до временно спиране на разпространението им в Европа, въпреки че Европейската агенция по лекарствата (EMA) заключи, че ползите от двете ваксини надвишават рисковете.

И двете компании имат проблеми с производството, като по-специално AstraZeneca намали целите си за доставка в ЕС с две трети - до 100 млн. дози до края на юни, предизвиквайки гнева на Брюксел.

Представителят на ЕС заяви, че проблемите с доставката на AstraZeneca са убедили преговарящите в ЕС да не поръчват допълнителните дози от компанията. Съгласно договора тази възможност трябваше да бъде осъществена до началото на март, въпреки че ЕС все още можеше да се опита да поръча повече дози и след това.

Говорител на AstraZeneca е отказал коментар за Reuters.

Длъжностното лице добави, че в случая на J&J първоначалните опасения са подтикнали преговарящите да не търсят незадължителните дози и може също да попречат на преговорите за нов договор.

Коментари: 0