След смъртта на Келнер започва най-големият трансфер на богатство в Чехия

Инцидентът настъпи в критичен момент за холдинга PPF Group, собственик на bTV и Telenor в България

След смъртта на Келнер започва най-големият трансфер на богатство в Чехия

Снимка: PPF Group

27613 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Миналия месец катастрофа с хеликоптер, превозващ скиори в Аляска, сложи край на живота на най-богатия човек в Чехия Петр Келнер. В последните години той навлезе и в България, като неговият холдинг PPF Group стана собственик на телеком оператора Теленор и на bTV Media Group. Смъртта му сега задейства най-големия трансфер на богатство в цяла Източна Европа.

Петр Келнер

Залогът е състояние на стойност 13.4 млрд. евро според Bloomberg Billionaires Index и ръководството на конгломерата PPF Group с активи за 44 млрд. евро, от които Келнер контролираше 99%.

Макар че вдовицата на 56-годишния предприемач и четирите му деца трябва да наследят богатството му, не е ясно кой ще го замени на поста в компанията в дългосрочен план. От бизнес гледна точка миноритарният акционер Ладислав Бартоничек ще управлява операциите на компанията, тъй като семейството на Келнер не е играло значима роля в ежедневните операции на PPF, обяви групата миналата седмица.

Сигурен съм, че като организиран човек Петр Келнер се е погрижил за всичко, за да направи процеса възможно най-опростен. Обикновено целият трансфер отнема няколко месеца“, заяви Петр Кинкел, асоцииран партньор в PWC Legal, който представлява местни и международни клиенти.

Критично време

„Петр беше въвел управление, разчитайки на голям екип от много опитни професионалисти и структура, при която голяма част от отговорността е в рамките на отделни компании“, обяснява Жан-Паскал Дювиасарт, миноритарен акционер и главен изпълнителен директор на финансовото подразделение на PPF.

Смъртта му настъпва в критичен момент, когато PPF се опитва да придобие една от водещите чешки банки за потребителско финансиране Moneta Money Bank AS и обсъжда потенциалната продажба на миноритарен дял в своята телекомуникационна инфраструктурна компания Cetin Group BV.

Главният финансов директор на PPF Катерина Йираскова заяви, че очаква сливането на Moneta да продължи напред и че групата подрежда техническите аспекти на собствеността, съобщава чешкият всекидневник Hospodarske Noviny. Според нея членовете на семейството едва ли ще се присъединят веднага към PPF, въпреки че имат право на това, ако желаят.

Групата се възстановява от загуби, свързани с пандемията, понесени от нейното звено Home Credit – един от най-големите заемодатели в Централна и Източна Европа. Потребителският кредитор, който оперира и в Азия, се върна към умерени печалби през втората половина на 2020 г., след като резервира рекордни обезценки на заеми през първите шест месеца на годината. Другият основен поток на разпростиращата се бизнес империя на Келнер, телекомите в Централна и Източна Европа, е относително незасегнат от пандемията.

Прехвърлянето на богатството на Келнер може да бъде улеснено от факта, че неговата широка бизнес мрежа, работеща в различни индустрии и региони, е обединена под холдинговата структура на PPF“, според Петр Кинкел от PWC Legal.

Подкрепи Economic.bg