Собственикът на bTV става основен акционер във водеща чешка банка

Инвестицията му ще бъде в размер на половин милиард долара

Собственикът на bTV става основен акционер във водеща чешка банка

Снимка: Wikipedia

2450 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Чешкият милиардер Петр Келнер, който е coбcтвeниĸ нa Теlеnоr нa пaзapитe в Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa, вĸлючитeлнo и y нac, ĸaĸтo и нa bTV Media Group, е напът да стане основен акционер в чешката банка Moneta Money Bank AS. Инвестиционната група PPF е готова да плати 11.3 млрд. крони (515 млн. долара) за малко над 27.3% от капитала на финансовата институция, предава Bloomberg.

Ако сделката бъде одобрена от чешката централна банка, това ще увеличи дела на Келнер в шестата по големина банка в Чехия до 28.36%. Покупката на акциите ще стане посредством дъщерното дружество на инвестиционния фонд - Tanemo.

Справка показва, че сред останалите акционери на банката, макар и с дял от под 10%, попадат финансовите гиганти JPMorgan Chase и Goldman Sachs. Според информация на Reuters, PPF води преговори и за изкупуване на дяловете на някои от по-малките акционери на банката, което би му осигурило мажоритарен дял в базираната в Прага финансова институция.

PPF, чиито придобивания рядко се разгръщат публично, преди да бъде договорена сделка, иска да обедини своята банка Air Bank AS и свързаните с нея чешки финансови активи, с Moneta, за да създаде и контролира една от най-големите банки на дребно в страната. След като стане най-големият акционер в Moneta, той ще трябва да убеди някои други собственици да подкрепят плана му. Заедно двете банки ще имат около 2.5 млн. клиенти на дребно в Чехия - страна с население от 10.7 млн. души.

Акциите на Moneta затвориха в сряда на цена от 79.20 крони, с което пазарната капитализация на банката достига 40.5 млрд. крони (1.84 млрд. долара).

С нетна стойност, оценена на 17.5 млрд. долара според Forbes, Келнер контролира бизнес в области, вариращи от телекомуникации, производство, медии и биотехнологии. Основният му финансов актив е потребителската кредитна група Home Credit, като Китай е най-големият пазар, а планът за влизане в Moneta ще му даде по-голяма опора в традиционното банкиране на дребно в родината му.

Moneta Money Bank е една от водещите банки за потребителско финансиране в Чехия. Банката предлага пълна гама от финансови продукти и услуги, с фокус върху клиенти на дребно и малки и средни предприятия. Със седалище в Прага, банката има над 3100 служители и наблюдава мрежа от 238 клона.

Коментари: 0