ЕЦБ е готова да ускори печатането на пари

Финансовата институция иска да запази капацитета в еврозоната за отпускане на заеми

ЕЦБ е готова да ускори печатането на пари

Снимка: БТА

7186 ~ 2 мин. четене

Европейската централна банка обяви в четвъртък, че е готова да ускори печатането на пари, за да запази капацитета за отпускане на заеми в еврозоната, предава Reuters. Изявлението е сигнал към скептичните пазари, че институцията е решена да положи основите за солидно икономическо възстановяване.

Загрижена, че повишаването на доходността на облигациите може да провали възстановяването в 19-те държави, използващи еврото, ЕЦБ заяви, че ще използва своята програма за спешни покупки при пандемия (PEPP) на стойност 1.85 трлн. евро още по-щедро през следващите месеци. Целта е да спре всяко неоправдано нарастване на разходите по дълговото финансиране.

„Управителният съвет очаква покупките в рамките на PEPP през следващото тримесечие да се извършват със значително по-високи темпове, отколкото през първите месеци на тази година“, се казва в изявление на ЕЦБ след редовното ѝ политическо заседание.

Ходът бе очакван и идва след стабилен ръст на продукцията от началото на годината. Той по-скоро отразява подобните действия на американската хазна, а не толкова подобрени икономически перспективи в еврозоната.

Към момента растежът на еврозоната е по-слаб от прогнозите, тъй като новата COVID вълна и болезнено бавното разпространение на ваксини доведоха до удължаване на блокировките. Задълбочаването на пандемията постави под въпрос очакванията за бързо възстановяване през пролетта.

„Въпреки че се очаква цялостната икономическа ситуация да се подобри през 2021 г., остава несигурността около краткосрочната икономическа перспектива, свързана по-специално с динамиката на пандемията и скоростта на ваксинационните кампании“, заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард на пресконференция.

Ваксинационната кампанията все пак рефлектира върху…

… икономическите перспективи

Още през декември ЕЦБ прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната ще нарасне с 3.9% тази година и 4.2% през 2022 г. В последните си оценки в четвъртък банката ревизира тези нива до съответно 4 и 4.1%.

По думите на Лагард през 2021 г. се очаква стабилизиране на икономическата активност, но продължаващата пандемия остава рисков фактор, а потребителите – предпазливи.

„Като цяло рисковете около перспективите за растеж в еврозоната в средносрочен план са станали по-балансирани“, каза Лагард, акцентирайки върху кампаниите за ваксиниране, фискалните стимули и по-добрите перспективи за глобалното търсене.

ЕЦБ призова правителствата да засилят своите фискални мерки, като се аргументира, че тежестта не може да лежи единствено върху плещите на централната банка. Европейският съюз се съгласи на безпрецедентно ниво на фискален стимул миналата година, но тези средства предстои да бъдат изплатени едва от лятото нататък.

В четвъртък Лагард говори за необходимостта „(тези средства) да заработят незабавно“.

По отношение на инфлацията ЕЦБ очаква известна променливост през следващите месеци.

„Въз основа на текущите фючърсни цени на петрола, общата инфлация вероятно ще се увеличи през следващите месеци, но се очаква известна нестабилност през цялата година, отразяваща променящата се динамика на факторите, които в момента я тласкат нагоре. Може да се очаква тези фактори да изчезнат от годишните темпове на инфлация в началото на следващата година“, коментира Лагард.

ЕЦБ изчислява ниво на инфлация от 1.5% през 2021 г. и от 1.2% през 2022 г. Според прогнозите на централната банка тя може да достигне 2% в края на идната година.

Коментари: 0