Полша и Унгария официално оспориха механизма за върховенството на закона

Действията им вероятно ще забавят приемането на Плана за възстановяване и развитие на ЕС на стойност 750 млрд. евро

Полша и Унгария официално оспориха механизма за върховенството на закона

Снимка: БТА

912 ~ 1 мин. четене

Полша и Унгария официално подадоха жалба до Съда на Европейските общности в четвъртък заради решението на Блока да обвърже отпускането на евросредства със спазването на върховенството на закона в страните членки, предава DW. Съдебната процедура вероятно ще забави приемането на Плана за възстановяване и развитие на ЕС, посочва немската медия.

Бюджет на ЕС

Ние вярваме, че подобни решения нямат правно основание в Договорите, пречат на компетентността на страните членки и нарушават законодателството на Европейския съюз“, заяви говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер.

„Не можем да запазим това законодателство на ЕС, което сериозно нарушава правната сигурност, в сила“, посочи унгарският министър на правосъдието Юдит Варга.

Какъв е механизмът за върховенство на закона?

Механизмът за върховенство на закона бе заложен в Бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г., както и в Плана за възстановяване и развитие на стойност 750 млрд. евро. Той позволява на ЕС да спре финансирането към определени държави, ако не успеят да спазят основни правни стандарти като съдебната независимост.

Както Полша, така и Унгария се противопоставиха на новия механизъм и блокираха приемането на бюджета на Блока в края на миналата година. Накрая те се съгласиха с плана за разходите, но само при условие че механизмът за върховенство на закона бъде преразгледан от Съда на ЕС – процес, който започва с подаването на документите днес и може да отнеме до две години.

И двете страни бяха критикувани от ЕС за подкопаване на гражданските и демократични принципи. Унгария и Полша са изправени пред критики за нарастващото плъзгане към авторитаризъм и особено за ограничаването на пресата и съдебната независимост.

Коментари: 0