Унгария и Полша все пак ще питат Съда на ЕС за върховенството на закона

По време на преговорите в Брюксел двамата лидери спечелиха една отстъпка

Унгария и Полша все пак ще питат Съда на ЕС за върховенството на закона

Снимка: БТА

Полският премиер Матеуш Моравецки и унгарският му колега Виктор Орбан очаквано заявиха на съвместна конференция в Брюксел, че ще внесат допитване до Съда на ЕС дали механизмът, който ще свързва евросредствата с върховенството на закона в следващия европейски бюджет, е законен.

Бюджет на ЕС

Моравецки заяви, че това е необходимо, за да се провери дали механизмът отговаря на законодателството на ЕС. По време на преговорите двамата лидери спечелиха една отстъпка – Европейската комисия да не прилага механизма, докато съдът не произнесе решение.

Въпреки „реверанса“ холандският премиер Марк Рюте настоя нарушенията с върховенството на закона да могат да бъдат наказвани със задна дата от 1 януари, дори ако прилагането на механизма се забави. Унгария и Полша в крайна сметка се съгласиха с неговите искания.

Европейските лидери потвърдиха, че днешната сделка не оказва влияние върху обхвата и естеството на механизма за върховенство на закона, договорени между Съвета и Европейския парламент.

Историческият европейски план за възстановяване, който беше договорен през юли, бе бетониран днес. Току-що приехме стабилно споразумение относно механизма, който да бъде въведен, за зачитане на върховенството на закона. Европа върви напред обединена и носи своите ценности“, написа в Twitter френският президент Еманюел Макрон.

Двете източноевропейски страни блокираха бюджета на ЕС за следващите седем години, както и плана за възстановяване от коронакризата. Останалите лидери в Блока обаче не отстъпиха на исканията им и обявиха, че ще създадат план за възстановяване без Унгария и Полша. Дни по-късно споразумението между 27-те страни вече бе налице.

Коментари: 0