Правителството отпусна още 20 млн. лв. за софийското метро

С тях ще се направи окончателното плащане за закупуването на влаковете

Правителството отпусна още 20 млн. лв. за софийското метро

Снимка: Economic.bg/Архив

2003 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Правителството преразпредели 20 млн. лв. от Централния бюджет за Столична община, с които местната власт ще плати за 10 мотриси за третата линия на софийското метро. Част от парите ще бъдат използвани и за доставка и монтаж на преградни врати за метростанции от първия и втория лъч. Третата линия, която свързва кварталите „Левски“ и „Горна баня“, е планирана да се обслужва общо 30 машини. До момента са доставени 20.

Те са с марката Siemens, произведени в Полша от консорциум между германската компания и Newag. Метровлаковете са с висока енергийна ефективност и поради олекотената им конструкция имат и по-нисък разход на енергия.

Пред министрите на днешното правителствено заседание кметът на София Йорданка Фандъкова, каза че с отпуснатите средства ще се направи окончателното плащане за закупуването на мотрисите.

Припомняме, че през лятото на миналата година правителството отпусна 15 млн. лв. „зa дocтaвĸa, peнoвиpaнe и мoдepнизaция нa мeтpoвлaĸoвe, ĸaĸтo и зa пpoeĸтиpaнe, дocтaвĸa, мoнтaж и въвeждaнe в eĸcплoaтaция нa aвтoмaтични пpeгpaдни вpaти зa мeтpocтaнциитe oт 1 и 2 лъч нa мeтpoтo“.

Коментари: 0