Кабинетът насочи още средства за безлихвените кредити до 6900 лв.

Бюджетът по програмата се увеличава със 100 млн. лв.

Кабинетът насочи още средства за безлихвените кредити до 6900 лв.

Снимка: Красимир Свраков

Правителството отпусна допълнителни 100 млн. лв. по програмата за безлихвени кредити за физически лица до 6900 лв. Така бюджетът по мярката се увеличава на 300 млн. лв. и се осигуряват още средства за лица, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията.

Допълнителните пари са взети от програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средни предприятия, пострадали от извънредната ситуация и епидемията от COVID-19.

По този начин ще се отговори на нуждата от увеличаване на средствата по програмата, както и от продължаващото активно търсене на безлихвени заеми пред търговските банки-партньори, става ясно от решението на правителството.

Кабинетът даде съгласие още Българската банка за развитие да прилага гъвкав подход и при необходимост еднолично да прави преразпределение на средства между бюджетите на двете програми до размера на финансовия ресурс от 700 млн. лв.

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че средствата за безлихвените заеми за физически лица са почти изчерпани. Поради достигане на гаранционните лимити, част от търговските банки-партньори по програмата спряха временно да приемат заявления на кандидатите.

Коментари: 0